Technika

Újdonságok

Az állatgyógyászatban újdonságnak számító vakcinát is kifejlesztett a szombaton átadott mohácsi kutatóközpont

Szombaton adták át a mohácsi Prophyl Kft. kutatólaboratóriumát és oltóanyag-termelő központját. A cég a 700 millió forintos beruházással elkészült létesítmény mellett a libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát is kifejlesztett.

Létrehozva:

|

 Libák vérzéses bél- és vesegyulladása elleni vakcinát fejlesztett ki a Prophyl – Kép: Pixabay

A kutatóközpont ünnepélyes átadásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: a fejlesztést egy generációkon átívelő, magyar tulajdonban lévő, egészségügyi, családi vállalkozás valósította meg. A családi vállalkozások rugalmasabbak és nyitottabbak az innovációra, ezt bizonyítja a Prophyl Kft. is – jegyezte meg.

„Mi azoktól a területektől várhatunk sikereket, ahol nem a tőkeerősség, hanem elsősorban a tudás, az innováció a döntő” – mondta. A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány víziója, hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.

„A második távlatos célunk, hogy az öt legversenyképesebb ország közé tartozzunk” – fűzte hozzá.

Kifejtette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Pénzügyminisztériummal és a Magyar Nemzeti Bankkal közösen a versenyképesség szempontjából kiemelt jelentőségű területként jelölte meg az adózást, a foglalkoztatást, a közszférát, az egészségügyet, az oktatást és a vállalati környezet működését. Az ezeken a területeken tervezett intézkedésektől alapvető változásokat várunk – jelentette ki.

Mint mondta a kormány célja, hogy a magyar gazdaság a globális értékláncban magasabb szintet foglaljon el, „el kell mozdulnunk a hozzáadott értéket teremtő és a fejlett technológiát képviselő tevékenységek felé”. A tárcavezető hozzátette, hogy az egészségipar valamennyi nemzetgazdasági prioritásnak megfelel, kutatásigényes területei vannak, részben kihasználatlan külpiaci lehetőségekkel, tovább bővíthető munkaerőbázissal rendelkezik.

Felidézte azt is: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a gyógyszergyártás nemzeti összterméken belüli részesedése 6-ról 8 százalékra, exportteljesítménye pedig 10 százalékra nőjön. További cél, hogy az ágazat k+f tevékenységét a feldolgozóipari részesedésben stabilan 45 százalékon vagy a fölött tartsuk – közölte.

A cég egyik fő tevékenysége az úgynevezett SPF (Special Pathogen Free – a jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes) tojás előállítása – Kép: Pixabay

Az 1991-ben alapított Prophyl Kft. a Gazdasági és Innovációs Operatív Program 221 millió forintos támogatásával a volt Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola épületében alakította ki 800 négyzetméteres kutatóközpontját, ahol laborok és irodák kaptak helyet. A cég két fő tevékenysége az úgynevezett SPF (Special Pathogen Free – a jelenleg ismert baromfi betegségtől mentes) tojás előállítása és a kutatás-fejlesztési szolgáltatás gyógyszergyártók, oltóanyag-termelők felé.

A humán vírus elleni vakcinák és a legtöbb élő vírusos baromfivakcina készítésére használt SPF-tojások előállításában a Prophyl piacvezető Európában. Szabóné Benyeda Zsófia ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy a jelenlegi, évi hétmillió darabos termelést néhány éven belül, a Bólyban tervezett üzemük építését követően megduplázzák.

Agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook