Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Veszélyeztetett fajok védelmét segítő applikációt fejlesztettek

A Queenslandi Egyetem tudósai olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely a felhasználók számára információkat nyújt a helyi veszélyeztetett fajokról, és lehetőséget ad védelmük érdekében a beavatkozásra.

A kedden bemutatott Threatened Australians nevű alkalmazás és weboldal felhasználói az irányítószámuk megadásával hozzájutnak a területükön élő veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos információkhoz.

Fotó: Pixabay

Gareth Kindler, az UQ doktorandusza és az alkalmazás készítője szerint az eszköz közérthető és vonzó módon tálalja az információkat. Mint mondta: Ausztrália biodiverzitásával kapcsolatban hatalmas adatmennyiség áll rendelkezésre, de mindeddig egy állampolgár számára nem volt egyszerű hozzáférni ezekhez az információkhoz.

A felhasználók az irányítószámuk beírásával hozzájutnak egy listához a területükön élő veszélyeztetett állatokról és a fajokra leselkedő fő veszélyforrásokról. Az alkalmazás olyan linkeket is felkínál, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek a helyi politikusokkal, hogy kifejezzék aggodalmukat.

A kutatók szerint a kezdeményezés felkeltheti az emberek érdeklődését a környezetvédelmi kérdések iránt, és ez fontos lehet, mikor a közelgő szövetségi választásokon elmennek szavazni.

Mióta az Európából érkezett bevándorlók 200 éve letelepedtek a kontinensen, több mint 90 őshonos állatfaj halt ki. A kipusztuló fajok száma évről-évre nő, a becslések szerint mintegy 1700 növény és állatfaj szerepel a fenyegetett fajok listáján. Az év elején a koala is közéjük került, mivel populációja az utóbbi években meredeken zuhant.

James Wattson professzor, a projekt társalkotója kiemelte, hogy beavatkozás nélkül ezek a fajok a következő 30-50 évben garantáltan kihalnak. Mint az adatokból látható, minden választókerületben előfordulnak veszélyeztetett fajok, ezért olyan fontos ez az alkalmazás, mivel informálja a nagyközönséget. A professzor hozzáfűzte: ezek olyan fajok, amelyeket világszerte ismernek; ha eltűnnek, többé már nem lehet visszahozni őket.

agrotrend.hu / Origo

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés