Fenntarthatóság

Innováció

Tanösvény kialakítása, őshonos gyümölcsfák ültetése a Dunamentén

3500 őshonos fát és bokrot ültetnek el a Dunamentén, az éreintett területek nagy része a NATURA 2000 természetvédelmi területhez tartozik. A Taste of Nature, vagyis a Dunamente Természet ízei projekt keretein belül.

Létrehozva:

|

Fő partnerként az Alsó-csallóközi Falvak Társulása közel 2 millió eurót nyert el az Interreg Szlovákia-Magyarország Európai Regionális Fejlesztési Alaptól – írja a szlovákiai hírportál, a BUMM. A cél az, hogy a január 31-től kezdődő és jövő év december 31-én záruló projektben a Natúrparkok filozófiáját alapul véve megőrizzék a Dunamente természeti és kulturális örökségét, miközben kihasználják az adottságaikat a vidékfejlesztés érdekében. A megvalósításba 20 szlovákiai, 30 magyarországi községet, önkénteseket, civil szervezeteket vonnak be. Az érintett terület túlnyomó része a NATURA 2000 természetvédelmi területhez tartozik.

"Az Alsó-csallóközi Falvak Társulása mellett a projektben nyolc további partner vesz részt a szlovák és a magyar oldalról. Mindenütt a természeti és kulturális örökség védelme a cél, miközben formáljuk az idegenforgalmat, az üdülési szokásokat és környezetvédelmi oktatásokat szervezünk"

– mondta el a társulás elnöke, Csóka Lajos.

A két éves program részleteit Fiala Andrea projektmenedzser ismertette. Megtudtuk tőle, hogy önkéntesek bevonásával

  • 3500 őshonos gyümölcsfát és bokrot ültetnek el a Dunamentén,
  • rovarhoteleket,
  • gémeskutakat,
  • madáretetőket,
  • madármegfigyelőket,
  • fotócsapdákat helyeznek ki az Alsó-csallóközi Falvak Társulásához tartozó 20 településen.

A magyarországi főpartner az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség, mely alapító tagja a Gerecse Natúrparknak. Itt 20 helyen bejárati kaput és 29 helyen tájékoztatási pontot helyeznek ki, befejezik a meglévő tanösvényt, ahová 500 fát is ültetnek. Az általános iskolásoknak környezetvédelmi oktatást tartanak, míg a tatai Vadlúd sokadalom további népszerűsítése érdekében kamerarendszert alakítanak ki.

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat egy olyan multifunkciós gépet vásárolhat, ami 3680 órán át tisztítja az Alsó-Csallóköz tavait és csatornáit.

A nagyléli ökoturisztikai központ is megszépül, pavilonokat, gémeskutakat, játszótéri elemeket , kerékpár tárolókat kap, illetve egy csónakot és egy lovaskocsit is. Kiépítik a Túzok élmény és környezetvédelmi tájékoztató pontot, revitalizálják az itt található ivóvízforrást és a tavat is megtisztítják.

agrarvilag.hu / bumm.sk

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook