Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Nyílnak az őszi csillagvirágok

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csanádi pusztákon már augusztus végén elkezdtek virágozni az első őszi csillagvirágok.

A határt járva a Csanádi puszták mindhárom pusztarészén (Kopáncs, Montág, Királyhegyes) felfedezhetjük már az első, aprócska, lila virágokat. Az őszi csillagvirág legnagyobb tömegben a Montág-pusztán fordul elő, ahol egy-egy kisebb területen akár több száz tövet is találhatunk. A virágzási csúcs szeptember közepére várható.

fotó: Sallainé Kapocsi Judit – kmnp.hu

Mivel az őszi csillagvirág ugyanabban az időpontban nyílik, amikor a szintén lila színű, de jóval magasabb magyar sóvirág, így kisebb mérete miatt kevésbé feltűnő. A figyelmes szemlélő azonban felfedezheti a 15-20 centiméteres csillagvirágokat is, melyekre legnagyobb eséllyel az ürmös szikes gyepeken, érpartokon bukkanhat rá.

Az őszi csillagvirág a jácintfélék családjának a tagja, hagymás évelő növény, virágzata egy tőkocsányon fejlődik 6-20 virágú fürtben a levelek kihajtása előtt. Hazánkban a Balaton-felvidéken és a Dél-Tiszántúlon fordul elő, nálunk a Csanádi pusztákon és környékén, valamint a Maros-ártér védett területei mellett fordul elő.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés