Fenntarthatóság

Innováció

Magyarország számára fontos az agroökológiai szemlélet és a talajvédelem

Dr. Fazekas Sándor Bonnban, a globális klímakonferencia (COP23) agroökológiai tárgyú rendezvényen szólalt fel 2017. november 16-án. Az esemény Magyarország, Franciaország, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Nemzetközi Élelmezéspolitikai Kutatóintézet (IFPRI) közös szervezésében jött létre.

Létrehozva:

|

A Földművelésügyi Minisztérium egy évvel ezelőtt adott otthont az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Agroökológiai Szimpóziumnak. A magyar tárcavezető akkor állapodott meg José Graziano da Silva FAO főigazgatóval, hogy az agroökológiai törekvéseket a COP23 tanácskozáson is ismertetni fogják.

A rendezvény miniszteri szintű szakaszán részt vett: a francia, a lengyel, a tunéziai, a burkina faso-i szakterületért felelős tárcavezető, valamint a FAO főigazgató-helyettese – tájékoztatott közleményében az agrártárca.

forrás: FM

Dr. Fazekas Sándor hozzászólásában elmondta, hogy

az agroökológiai megközelítés hozzájárul a mezőgazdasági szektor ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, a jól működő ökoszisztémák fenntartásához, valamint az egészséges élelmezéshez.

Fontos, hogy a gazdálkodók és a fogyasztók közvetlenebbül kapcsolódhassanak egymáshoz, többek között a termelői piacok és a rövid ellátási lánc, a közvetlen értékesítés révén. Az agroökológiai szemlélet további hozadéka lehet, hogy a vonzó gazdálkodási feltételek egyre több fiatalt ismertetnek meg a vidéki élet, valamint a gazdálkodás szépségeivel.

A magyar Kormány fokozott figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok, iskoláskorúak asztalára lehetőleg egészséges és természetes ételek kerüljenek, az iskolai étkezdéken növekedjen a helyi termesztésű, illetve bio alapanyagokból készülő ennivalók aránya.

Dr. Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy

a GMO-mentesség kiemelt stratégiai kérdés Magyarország számára.

A magyar álláspont irányt mutat olyan szakpolitikáknak, amelyek előtérbe helyezik a jövő élelmezés-biztonságát, a kiváló minőségű és egészséges élelmiszerek előállítását, a termőföld tartós megőrzését és mindezeken keresztül a természetvédelmet és biológiai sokféleség megőrzését.

Dr. Fazekas Sándor Bonnban részt vett a francia kormány által szervezett “4 ezrelék” elnevezésű talajvédelmi rendezvényen is.

A francia kezdeményezés célja, hogy a világ termőföldjei széntartalmának évi 4 ezrelékes növelésével jelentős talajjavulást érjen el, ezáltal hozzájáruljon az élelmezésbiztonsághoz és egyúttal gyengítse a globális felmelegedés negatív hatásait.

A magyar tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország számára is fontos a talajvédelem, hiszen

az egyik legfontosabb természeti erőforrást a jó minőségű talajkészletek jelentik, amelyek a mezőgazdasági termelésen keresztül nemcsak az élelmezésbiztonságra, hanem a klímaváltozásra is hatnak.

fotó:123rf

Az agroökológia hatósugara nem csak lokális, hanem globális.

Az agroökológia kifejezés alatt olyan ökológiai megközelítések alkalmazását értjük, amelyek a növények, állatok, az emberek és környezetük közti interakciókat optimalizálja, és érvényesíti a társadalmi szempontokat a fenntartható és igazságos élelmiszer-ellátó rendszerek kialakításáért. Röviden:

ez egy ökoszisztéma-alapú, integrált és szektorközi megközelítés, amely révén a mezőgazdasági módszereket és politikákat fenntarthatóbb irányba terelhetjük.

Ebben a hangsúly a helyi megoldásokon és a helyi gazdaságon és kereskedelmen van, ami azzal, hogy biztos megélhetést kínál a gazdáknak egyben a mezőgazdaság megtartó erejét növeli.

– Ez nem kényszer, hanem inkább egy óriási lehetőség a fenntartható fejlődéshez

– mondta Vlagyimir Rahmanyin, a FAO helyettes főigazgatója és Európáért és Közép-Ázsiáért felelős képviselője Bonnban. Hozzátette, 15 ország konkrétan említi az agroökológiát a párizsi klímaegyezményhez kapcsolódó nemzeti vállalásaiban, és számtalan másik alkalmaz agroökológiai megoldásokat ezekben.

A résztvevők a szakértői kerekasztal-beszélgetés során a rendszerszintű gondolkodás fontosságát hangsúlyozták a fenntartható jövő eléréséhez, illetve szó volt az agroökológia és a biogazdálkodás kapcsolatáról, és az agroökológiáról a gyakorlatban a gazdálkodó és a helyi közösség szintjén. 

agrotrend.hu / FM, FAO

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook