Fenntarthatóság

Innováció

Katasztrófát hozott az április a Bükkben

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófát okozott az idei áprilisban a Bükkben. A folyamatos havazás hatalmas súlya miatt gyökerestől fordultak ki a fák.

Létrehozva:

|

Az utóbbi időben egyre enyhébb tél végi időjárás észrevétlenül fordult tavaszba. Az ilyenkor megszokotthoz képest aszályosabb volt az időjárás, hosszabb ideig nem hullott csapadék. Ezt pótolta a természet áprilisban, egyszerre, hó formájában – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Közölték: az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó nemcsak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a Bükk már tavaszi lombba borult erdeit is. A vizes hó jobban megtapadt a kilombosodott fák ágain, melyek a nagy terhelés alatt letörtek. A folyamatos havazás okozta hatalmas súly miatt gyökerestől fordultak ki a fák, néhol egész erdőrészek dőltek le.

fotó:bnpi.hu

A közutak egy éjszaka alatt járhatatlanná váltak, egész települések lettek megközelíthetetlenek, megszűnt az áramellátás. Április 20-án reggel a Katasztrófavédelem a Természetvédelmi őrszolgálat segítségét kérte a rendkívüli helyzet megoldásában. Igazgatóság munkatársai napokon keresztül, megfeszített erővel vettek részt a kárelhárítási munkálatokban és az utak szabaddá tételében. A nagy mértékű dőlések miatt jelenleg még nem tudják, hogy pontosan hol és mekkora mennyiségű fát, erdőt érint ez a hótörés.

fotó:bnpi.hu

Kiemelték továbbá: a beköszöntő hideg időjárás, a sok kidőlt fa és a nagy mennyiségű hó jelentős problémát okozott jónéhány korán költő madárfajnál és ezek élőhelyein is. Míg az erdő néhány héttel előtte madárdaltól volt hangos, a későbbiekben leesett hóval borított tájon szinte néhány éneklő erdei pintyen és feketerigón kívül nem lehetett hallani semmit, csendes volt az erdő.

A már a fészkeken kotló énekes-, fekete- és léprigók utódai elpusztultak, ugyanígy a már fiókás cinegék költése is meghiúsult sok helyen. Ennek oka az, hogy a havas területen nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékot keresni. Az örvös légykapók táplálék hiányában lehúzódtak a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetőn pótköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra.

A nagyméretű gallyfészkeben költő fajok esetében több helyről van információ, hogy a már lakott egerészölyv vagy holló fészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el.

A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így az énekesmadarak táplálékbázisa veszélybe került, mivel a táplálékuk jelentős részét kitevő hernyók a lombhoz kötődnek. Amíg újból ki nem hajtanak ezek az erdők, az énekesmadarak számára csak minimális táplálék lesz elérhető, így sajnos költésbe sem fognak addig kezdeni.

fotó:bnpi.hu

A károk teljes felméréséig csak alapos tájékozódás után érdemes a Nemzeti Park erdeiben sétát, túrát tervezni. A Bükk jó néhány kiépített tanösvénye biztonságosan járható, de a turista utak jórészén balesetveszélyes, néhol akár életveszélyes is lehet a túrázás – hívták fel a figyelmet.

agrotrend.hu / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook