Fenntarthatóság

Innováció

Így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek

Rendkívül fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme, különösen, ha termékekben testesül meg – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Létrehozva:

|

Nagy István a Termelői közösségek napja rendezvényen kiemelte: a egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok, például a makói vöröshagyma, a gyulai kolbász, a törkölypálinka, az izsáki arany sárfehér olyan értékek hordozói, amelyeket

nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára át is kell adni. Ezért kell ezeket védeni

– tette hozzá.

fotó: Botár Gergely, kormany.hu

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián az MTI-nek elmondta, ezt a védelmet szolgája a minisztérium Eredetvédelmi programja.

Kiemelte: az eredetvédelem adta lehetőségek jobb kihasználása azért fontos a gazdálkodók számára, mert így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek.

A földrajzi árujelzők alkalmazásával azokat a termékeket lehet megóvni, amelyek szignifikánsan hordozzák egy vidék több generáció által elismert egyedi értékeit – a helyi tudást és hagyományt -,

mint például a szatmári szilvapálinka – fejtette ki.

Elmondta, Magyarországon több mint 80 magyar illetve uniós oltalom, illetve elismerés alatt álló földrajzi árujelzővel megjelölt termék van. Ezek egy része még nem kapta meg az elismerést de közel áll hozzá – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hozzátette:

a földrajzi árujelző kollektív jogosultságot testesít meg, és jelentősen segíti a piaci értékesítést, de nem védjegy.

fotó: Botár Gergely, kormany.hu

A konferencia keretében került sor a földművelésügyi miniszter által a példaértékű tevékenységet folytató közösségek elismerésére 2016-ban alapított "Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért" elismerés, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogára sikerrel pályázó termelők, illetve termelői közösségek részére az elismerő díjak és oklevelek ünnepélyes átadására.

Az Eredetvédelmi Program eredményeként idén nemzeti oltalmat kapott termékek termelői valamint az Eredetvédelmi Program lebonyolításában közreműködő szakemberek és szakmai szervezetek miniszteri elismerő okleveleket vehettek át.

agrotrend.hu / MTI, FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook