Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Feltérképezték a magyar kutyafajták egyedi géntérképét

A génmegőrző program négy évvel ezelőtt az Agrárminisztérium közreműködésével indult el a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetsége ötlete alapján.

Puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövid- és drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó – ezeket a magyar fajtákat érinti a 2019-ben indult génmegőrzési projekt. Árkossy Beatrix, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetségének irodavezetője szerint a program első két évében fajtánként két-két – egymástól viszonylag távoli rokonságban álló – egyed genomszekvenálása végezték el azzal a céllal, hogy olyan pontokat, mutációkat azonosítsanak, amelyek csak az adott fajtára jellemzők, írja az Infostart.

2022-re odáig jutottak, hogy a kinyert adatokat bioinformatikusok kezdték el futtatni olyan adatbázisokban, amelyekben már kétszáz kutyafaj több ezer egyedének genomadatai szerepeltek. „A szakemberek bizonyos génmutációkat, genetikai polimorfizmusokat próbáltak azonosítani, amelyek kizárólag a programban szereplő pulikra jellemző, és végül sikerrel is jártak” – fogalmazott Árkossy Beatrix.

Fotó: MTI

A génmegőrzés bármely ősi magyar kutyafajta hirtelen populációcsökkenése esetén megoldás lehet, tehát rendkívül fontos – emelte ki a MEOE Szövetség irodavezetője, nemzeti kincsnek nevezve a fent említett kilenc magyar kutyafajtát. A projekt jelentőségét illetően arra is emlékeztetett, nem egy magyar fajta járt már úgy – például a kuvasz és erdélyi kopó –, hogy végül egyetlen tenyészpár mentette meg a kihalástól.

Idén a projekt fut tovább, igyekeznek újabb elemzésekkel tovább csökkenteni a polimorfizmusok számát. Jövőre a vérteszt előállítását tűzték zászlajukra, amivel akár 95-98 százalékkos pontossággal is meg lehet majd állapítani, hogy mondjuk valóban kuvasz-e egy annak látszó, szép nagy fehér állat.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés