Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Egy orchideafaj lett az Év Vadvirága 2022-ben

Hazánk egyik leggyakrabban előforduló kosbora, a szépséges agárkosbor lett 2022-ben az Év Vadvirága, amely a szintén gyönyörű mocsári békaliliomot és a csillagőszirózsát utasította maga mögé. De hogy miért bolondos a győztesünk, azt máris eláruljuk.

Sokan azt hiszik orchideák csak virágboltok és szupermarketek polcain teremnek, ám egy kis szerencsével a természetben is találkozhatunk velük, sokszor hatalmas mezőkben nyílnak, és ha vigyázunk rájuk, ez a későbbiekben is így marad – írja a Turista Magazin. Hazánkban mintegy 70 orchideafaj virágzik a világ 23 000 fajából, így nem csoda, hogy nagy becsben tartjuk őket, mindegyike védett.

Az idei Év Vadvirága szavazáson az első helyezett agárkosborra 1400-an szavaztak, a második helyezett mocsári békaliliom közel 960 voksot kapott, a harmadik helyen végzett csillagőszirózsa pedig 810 szavazatot gyűjtött be.

Az összes hazai orchideafaj a kosborfélék családjába tartozik, ezért előfordulhat, hogy többen így, és nem orchideaként ismerték őket. Igaz, aki már látott kosbort közelről, az egyből észreveheti az orchideák virágaira oly jellemző különleges formavilágot. Nincs ez másképp az idei győztes agárkosborral sem, amelyet bolondosnak neveztünk, ugyanis latin neve Anacamptis morio, melyből a morio bolondot jelent.

Fotó: Molnár Péter

Az agárkosbor nagyon sokféle formában és színvilágban nyílik, és talán ezért kapta ezt az elnevezést. A mély lilától a rózsaszínen át, egészen a fehérig, mindenféle árnyalatban találkozhatunk vele, a virágai hol ritkásan, hol egész tömötten, és rengeteg formát felöltve mosolyognak vissza ránk a réteken, nedves homoki gyepeken.

Az agárkosbor áprilistól május végéig virágzik, de előfordulhatnak virágzó példányok még június, július hónapban is. Nem nő túl magasra, mindössze 10–20 cm magas talajlakó orchidea. Hazánk legtöbb tájegységen sokfelé előfordul, középhegységeinkben még viszonylag gyakori, de Külső-Somogyban, a Tiszántúlon és Nyírség nagy részén hiányzik, vagy ritka. Természetesen az agárkosbor védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés