Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Áramot termelő ablakot fejlesztettek ki

A svájci kutatók olyan napelemet építettek, amivel megéri helyettesíteni a hagyományos ablaküveget.

Az ablakon át beszűrődő fény a jövőben többet érhet annál, mint hogy bevilágítsa a belső tereket. A kutatóknak sikerült olyan hatékonyságot elérniük az ügynevezett DSC típusú, átlátszó napelemek terén, ami miatt megérné ilyen típusú ablakokat forgalmazni– írja a hvg.hu.

A DSC az olcsó, vékony napelemek egy fajtája, amit fényérzékeny festékkel kezelik. Ez a félvezető felületén rögzítve segít abban, hogy a fény energiává alakuljon. Bár műszakilag régóta meg lehetett volna már építeni az ilyen panelekből álló ablakot, a hatékonyságuk nem volt elég ahhoz, hogy ez kifizetődő legyen.

Fotó: MTI

Nature-ben megjelent publikáció szerint viszont a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói elérték, hogy a DSC-k a látható fény teljes tartományából képesek legyenek energiát gyűjteni.

A svájci csapat a cellákon lévő festékmolekulák összetételének vizsgálatával javította a DSC-k hatékonyságát. A kísérletezések után a panel képessé vált a látható fény teljes spektrumából való energia gyűjtésére – írta az Extreme Tech. A hatékonyság így 15,2 százalékos lett, míg a korábban maximum 12,3 százalékot lehetett elérni. A nagyobb eszközön 28-30,2 százalékos teljesítménykonverziós hatékonyságot értek el. A kutatók úgy vélik, mindez végre megnyithatja az utat a napelemekből készülő ablakok előtt.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés