Fenntarthatóság

Innováció

A TájGazda minőségtanúsítási rendszer nemzetközi pályázaton indulhat

A békési székhelyű Veritas Kulturális Egyesület TájGazda Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszere nemzeti díjat kapott az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottságának Minőség-Innováció 2017 pályázatán.

Létrehozva:

|

A kidolgozott rendszer európai szintű innováció, miután olyan saját kutatásokon alapuló elemek is találhatóak benne, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak.

A rendszer megalkotásánál alapelvnek tekintették, hogy a tanúsítás a vevőt informálja, így például a terméken ne csak egy ábra, védjegy mutassa a hitelességet – mondta Csibor Géza, az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy tanúsítási rendszerükben a vásárló az áru QR-kódja segítségével, akár a vásárlás helyszínén, az okostelefonja segítségével informálódhat az adott termék tulajdonságairól, összetevőiről, előállítási állomásairól, vagyis honnan és kitől származó alapanyagokból, milyen feldolgozással készült.

A rendszer a tájgazdálkodást is tanúsítani tudja, amit egyedülálló újításaik (például a kettős vonalvezetésű tanúsítási technika) alkalmazásával lehetett megvalósítani, ennek érdekében a táj értelmezését is újra kellett gondolniuk.

A tájgazdálkodás Csibor Géza szavai szerint azt jelenti, hogy

mindenütt a táj adottságainak megfelelő termelést, tartást folytatnak a gazdák, ami megőrzi a termőföld minőségét. Az így előállított termékek beltartalmi értékei a legjobbak.

Ismeretei szerint nem található Európában másik ilyen tulajdonságokkal rendelkező tanúsító rendszer.

A kidolgozásánál figyelembe vették

  • a környezetvédelem, biodiverzitás és a fenntartható fejlődés szempontjait,
  • a gazdák terheinek csökkentését és a könnyű kezelhetőséget.

Véleménye szerint a mezőgazdaság jövedelmezőségének javításához nagyobb arányban lenne szükség feldolgozott termékek előállítására, amihez szükséges a tanúsító rendszer. Azonban Magyarországon teljes körű, mind növénytermesztés, mind állattartás területén minőségtanúsítási rendszer nem működik. A TájGazda rendszer szerinte ilyen, és akkreditáció előtt áll, bevezetését minél előbb szeretnék a kidolgozók megkezdeni.

A TájGazda Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszer díjnyerés azt is jelenti, hogy

az egyesület a programmal indulhat az Quality Innovation Award 2017 nemzetközi minőség-innovációs pályázaton,

amelynek eredményhirdetése jövő februárban a spanyolországi Bilbaóban lesz.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook