A kis sólyom az Európában élő sólyomfélék legkisebb testű faja, még a kék vércse is jóval nagyobb nála. Igazi madárspecialista, mert táplálékának 90 %-át kisebb madarak teszik ki. Rágcsáló-gradációs években sok mezei pockot is fogyaszt – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A tundra zónából, általában október végén érkeznek hozzánk az első telelő példányok. Kis testméretei miatt eléggé nehezen megfigyelhető faj. A tundrán sokszor a földön ül, s mivel ezt a szokását itt is megtartja, így még nehezebb észrevenni. Nagyon gyorsan repülve csap le az apró madarakra.

Fotó: Czifrák Gábor

A fiatal egyedeik és az öreg tojók egyaránt barnás színezetűek, a hímek tollazata azonban csak fiatal korukban barna, az öreg példányok palaszürke háttal és narancsos beütésű gatyarésszel rendelkeznek, meglehetősen impozáns madarak.

Tudományos neve Falco columbarius, régen ugyanis azt hitték, hogy a kis sólyom sziklafalak üregeiben költ.  A valóságban viszont előszeretettel költ más ragadozó madarak fészkében, illetve sziklapárkányokon. Sajnálatos, hogy az utóbbi években Európa-szerte jelentősen megfogyatkozott az énekesmadarak állománya, ezért a kis sólymok száma is csökken, ezért egyre kevesebben érkeznek hazánkba telelni.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park