Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) hivatalosan engedélyezte a békalencsét friss zöldségként való termesztésre és fogyasztásra az Európai Unióban.
A jóváhagyás a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) közel tíz éves kutatásának az eredménye. Az Agroinform publikációja szerint megállapítást nyert, hogy a békalencse magas arányban tartalmaz a humán táplálkozásban is jól hasznosítható fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, ugyanakkor termesztett változatának fogyasztása az élelmiszer-biztonsági és minőségi előírásoknak is megfelel.
pixabay
Emellett a növénynek nagy előnye, hogy az előállítása nem igényel termőföldet, mivel az állóvizek felszínén (általában emberi beavatkozás nélkül is) nő, többnyire műtrágyák és növényvédő szerek nélkül. Ráadásul, gyors növekedése révén egy hektárra számítva magas hozamot produlkál. A WUR ezért kidolgozott egy speciális termesztési és feldolgozási technológiát, mely által jó minőségű fehérjekoncentrátumot lehet előállítani.
Ingrid Van der Meer a kutatás vezetője hozzátette: „Jelenleg még vizsgáljuk, hogy miként lehet a békalencsét csomagolni és tartósítani. Az egyik lehetőség a fagyasztott kockákként történő feldolgozás, de friss termékként is zacskóba csomagolhatjuk. Sokkal tovább tart egy zacskóban, mint például a frissen apróra vágott saláta. A békalencse más termékekbe is beépülhet, például a pestóba vagy a ravioliba. Most az a legfontosabb, hogy elfogadja az élelmiszeripar, s ha ez megtörténik, a békalencse három éven belül ott lehet a szupermarketek polcain.”
Agrotrend.hu/ Greendex