Fenntarthatóság

Csúcson a parlagfűszezon

Létrehozva:

|

 

Tetőzik a parlagfűszezon – a gyomnövény pollenkoncentrációja Baranya Vármegyében is sok helyen nagyon magas, ami azt jelenti, hogy az allergiások erős tünetek megjelenésére is számíthatnak.

A bama.hu cikke szerint az elmúlt napokban tetőzött a parlagfű pollenszórása: az egész országban, így Baranyában is a magas, illetve nagyon magas tartományban alakul a gyomnövény pollenkoncentrációja.

 

Az arra érzékenyeknél a következő időszakban közepes, erős tünetek jelentkezhetnek, amelyek a pollenszám emelkedésének hatására akár tovább fokozódhatnak – hívja fel a figyelmet a Baranya Vármegyei Kormányhivatal.

Az allergiás megbetegedések száma évről évre folyamatosan nő, egyes becslések szerint Magyarországon a lakosság 20–30 százaléka szenved a parlagfű pollenjétől.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy amennyire tudjuk, megakadályozzuk e rendkívül allergén gyomnövény virágzását – emeli ki a kormányhivatal.

A mentesítési kötelezettség mindenkire és minden területre vonatkozik, ahol a parlagfű megjelenhet: szántóföldre, rét-legelőre, ültetvényre, erdőtelepítésre, út menti és közterületre, kiskertre, játszótérre, parkra, építési területre.

Fotók: canva.com

A parlagfű elleni védekezést segíti a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelynek segítségével egyszerűen – akár telefonra letöltött mobil applikáción keresztül is – jelezhetjük, ha fertőzött területet találunk.

Baranya vármegyében a nyár folyamán összesen 77 jelzés érkezett a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül – közölte a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. A tapasztalatok szerint a legtöbb problémát, összesen 33 esetet, a pécsi körzetben, azon belül is a belterületi részeken regisztrálták a szakemberek.

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatóságának jegyzőkönyvei alapján számos eljárás indult, összesen mintegy 150 hektárnyi területet érintően. 

A kiszabható bírság mértéke akár 5 millió forint is lehet, az eddig lefolytatott eljárások többségében azonban félmillió forint alatti büntetés megállapítása várható – számolt be a részletekről a kormányhivatal.

agrotrend.hu/bama.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook