Előrejelzések

Időjárás

Agrometeorológia: egyre melegebb, száraz időjárás

A hőmérséklet napról-napra emelkedik. A talaj bőséges vízellátottsága és a várható száraz, meleg idő kedvező körülményeket teremt majd a növények fejlődéséhez, a termésképződéshez, a gyümölcsök éréséhez, a talaj szikkadása után a gépi munkák végzéséhez, de egyúttal a gyomok növekedéséhez is.

Létrehozva:

|

Az elmúlt hét felhőszakadásos időjárását a hét legvégén egy hidegfront zárta le, amely a keleti országrészbe már csak kevés csapadékot hozott. A jelentős, de területileg rendkívül szeszélyesen eloszló csapadék a legtöbb helyen nem engedte a talajt megszikkadni, az sokfelé vizes, sőt pangó vízfoltok is előfordulnak. A sok és heves esőtől a talaj erősen tömörödött.

Kedden és szerdán néhol még előfordulhat futó zápor, de számottevő csapadék a hét végéig már nem valószínű. Szombaton közelít nyugat felől majd egy hidegfront, de mozgása a jelenlegi számítások szerint még nagyon bizonytalan.

A hőmérséklet napról-napra emelkedik majd: a kezdeti 25 fok körül csúcsértékekről a hét közepére már 30 fok köré, pénteken pedig már országszerte 30 fok fölé emelkedik, sőt helyenként a 35 fokot is elérheti. A forró időben nagyon fontos, hogy az állatok számára mindig friss, tiszta víz és jól szellőző, árnyékos terület álljon rendelkezésre. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 15 és 17 óra között áll be.

Bár kedden és szerdán még lehetnek gomoly- és fátyolfelhők az égen, a hét nagyobb részében nagyrészt napos időre van kilátás. Éjjel és a reggeli órákban magas (főleg a hét első napjain >80%) lesz a levegő páratartalma, majd a talaj fölső rétegének száradása miatt a hét folyamán ez lassan csökken. A legmelegebb órákban 50, a hét második felében 40% alá csökken, de a növényvédelemre továbbra is fokozottan kell figyelni. A legforróbb órákban, főleg az Alföldön, átmenetileg légköri aszály is kialakulhat, melyet egyes kultúrákban a levélzet átmeneti hervadása jelezhet.

Kedden és szerdán északnyugati, északi, csütörtökön és pénteken pedig délies légmozgás lesz a jellemző, de többnyire csak élénk lökésekkel. A növényvédelmi, tápanyagpótlási munkák tervezésénél ezt kell figyelembe venni. A csak kissé szeles idő a vízzel jól ellátott nyári méhlegelőkről való hordást is segíti majd. Intenzívebb szél majd szombattól fordulhat elő.

agrotrend.hu / OMSZ

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook