Aktuális

Időjárás

Zivatarokat hoz a gyengülő hidegfront

Az ország nagy részén, a Tiszától nyugatra erősen felhős vagy borult idővel indul a nap, de a hidegfronthoz kapcsolódó, záporokkal, zivatarokkal kísért csapadékzóna fokozatosan gyengül a nap folyamán. Felhőszakadás miatt 11 megyére adott ki citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részén. Az Alföldön pedig a hőség miatt lesz érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Létrehozva:

|

Az ország nagy részén borús reggellel indul a nap, és délelőtt a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén, majd a nap további részében, elsősorban a délutáni órákban egyre inkább nagyjából Salgótarján – Békéscsaba vonalában lehetnek szórványosan zivatarok. Zivatarok környezetében (elsősorban a délutáni órákban) néhol viharos szél (60-75 km/h) és lokálisan felhőszakadás (>25-30 mm) is kialakulhat. Felhőszakadás miatt 11 megyére adott ki citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország középső részén. Az Alföldön pedig a hőség miatt lesz érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Napközben a Tiszántúlon is erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, de ezzel együtt az összefüggő felhőzet már a délelőtt folyamán előbb a nyugati megyékben, a déli óráktól már az ország középső sávjában is szakadozni kezd, és mind kevesebb helyen valószínű csapadék.

Délután ugyanakkor az Ózd-Debrecen vonal viszonylag széles sávjában újabb zivatarok alakulnak ki, este pedig a Duna-Tisza közén lehetnek még záporok, miközben a Dunántúlon több helyen kiderül az ég. A Tiszántúl egy része azonban egész nap is szárazon marad.

Az északi, északnyugati szelet többfelé erős, elsősorban a Dunántúl nyugati felében és Balaton környékén, délután pedig Sátoraljaújhely térségében is viharos széllökések kísérik. Az északnyugati szelet a Dunántúlon, illetve kb. Duna vonalában 45-55 km/h-s széllökések kísérhetik a szombat délutáni órákig csapadéktól függetlenül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 22 és 27 fok között, a Tiszántúlon 30 fok körül, 28 és 32 fok között várható. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

agrotrend.hu / OMSZ

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook