Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Van jövője az alkoholmentes boroknak

A borfogyasztási szokások átalakulóban vannak, szinte követni is nehéz a változást. Főleg a készítőknek okozhat fejfájást az újabb trendek megjelenése. Tavaly ilyenkor még arról szóltak az elemzések, hogy miért fogyasztunk kevesebb vörösbort, miért népszerűbbek a gyümölcsösebb fehér, vagy rozéborok, idén nyáron pedig egyik pillanatról a másikra nem csak beszédtéma lett az alkoholmentesített, vagy a csökkentett alkohol tartalmú borok iránti igény, hanem ezeknek a készítésére képzés is indult.

Ezeknek a boroknak, vagy inkább arra hasonlító termékeknek az eredetvédelemmel nem kell sokat bajlódniuk, hiszen másfajta eljárásról van szó, de végül is borból készülő termékről van szó és a piacnak egyre nagyobb részét képezik. Nagyjából az öt százalékot kezdi elérni a piaci részesedésük, ezáltal nem megkerülhető a jelenléte. A fogyasztó közönség motivációja is különböző lehet: nem feltétlenül az, hogy nem akar alkoholt inni, hanem egészségügyi, vagy vallási okai is lehetnek a választás során. De az egészségtudatos divat is ez irányba mozdítja a fogyasztókat, ezért a borászoknak szükséges erről ismereteket szerezni és átadni a hallgatóknak.

Ezért is indít alkohol mentesített borkészítésről képzést az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Hegyi Ádám birtokigazgató a részletekről azt nyilatkozta, hogy az alkoholmentesítés leegyszerűsítve egy nagyon drasztikus beavatkozás, amelyhez élelmiszeripari üzem kell, ezért kis családi méretben nem igazán lehet megvalósítani, tehát ezért van szükség a nagyobb üzemre, ahol a megfelelő technológia rendelkezésre áll.

-Az egyetem alkoholmentesített borokkal foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a bor hagyományos borként kezdi az életét és utána történik az alkohol kivonása. Az alkoholmentes italok lehetnek a különböző alkotórészekből összerakott termékek és ez soha nem volt hagyományos bor. A szőlőtermesztésben is figyelembe lehet venni olyan szempontokat, ami arra utalhat, hogy alkoholmentesített bort szeretnénk a szőlőből készíteni és annak megfelelően műveljük. Ezért a kisebb alkohol tartalmú bor készítése lehet a megoldás, hogy ne kelljen annyi alkoholt kivonni belőle. Egy bizonyos fokig a hagyományos borkészítéshez nagyon hasonló a módszertan, s ezután történik az alkohol kivonás és készül el ez a termék. Az uniós törvények alapján nem minősül bornak, csak borászati termékalapú italnak –hangoztatta a szakember.

A tananyagnak része az alkoholmentes borkészítésnek minden területe, a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a piaci, a gasztronómiában betöltött szerepéig, illetve a jelenlegi üzleti, marketing trendeket is megvizsgálják. Egy ilyen könnyen elsajátítható tananyagot hoztak létre az egyetemen, ami interneten is elérhető, a célközönség pedig azok a középiskolás diákok, akik pár év múlva kikerülnek a munkaerőpiacra és ha ebben a tárgykörben alapszintű ismerettel rendelkeznek, akkor lesz képük arról, hogy a piacon ez mit képvisel, kik a célközönség és érdemes-e egy ilyen üzleti lehetőséget elkezdeni. Egyetemként a szőlész-borász képzésbe is integrálják majd ezt a tananyagot.

Egy valamit magára adó borászat ma már készen áll a pezsgőkészítésre is. Erről tavaly többször beszámoltunk, miután kiderült a kutatásokból, hogy nem csak a vörösbor fogyasztása szorult vissza, hanem feljövőben van a pezsgő is és nem csak az ünnepekkor. Lehet, hogy hamarosan a borászatoknak ismét nyitniuk kell, ha a piacon szeretnének megmaradni – ez a nyitás pedig az alkoholmentesített borok készítését kell, hogy jelentse.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés