Hírek
Új generációs húskészítmények fejlesztése a Debreceni Egyetemen
– Az aktuális fogyasztói igényeket az egészségtudatosság, illetve a modern táplálkozástudományi eredmények felgyorsult adaptációja határozza meg. Éppen ezért a kutatási programunk valós társadalmi problémákra adott választ, továbbá kiválóan illeszkedik a húsipari termékek egészségügyi szempontú modernizálásához. Egyedi bioaktív hatóanyagokkal – esszenciális nyomelemekkel, antioxidánsokkal és prebiotikumokkal – dúsított termékeket fejlesztettünk, amelyek egyszerre támogatják a fogyasztók egészségét, és növelik a hazai húsipar innovációs potenciálját – sorolta a pályázati program eredményeit bemutató rendezvényen Stündl László.

Forrás: Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja kiemelte: a program lehetőséget ad az egyetem számára, hogy rámutassanak a helytelen táplálkozás hatásaira és bemutassák a helyes alternatívákat. Hangsúlyozta: ezek a termékek a betegségek megelőzését szolgálják. A kifejlesztett termékek csökkentett zsír-, és magas fehérjetartalmúak, életkorspecifikus jellegükből adódóan a kisgyermekektől az időskorú emberekig több korosztály is megtalálja a számára legelőnyösebb fiziológiai hatással rendelkező húskészítményt a termékpalettában.

Forrás: Debreceni Egyetem
Bene Krisztián, a Gulyás János és Társa Kft. képviseletében a vállalat termékeit bemutatva arról beszélt: az évente tízezerötszáz sertést vágó és feldolgozó cég célja, hogy valami újat és egyedit fejlesszenek ki a Debreceni Egyetemmel, és véleménye szerint ez sikerült is. Hozzátette: az új termékek év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesznek elérhetők a fogyasztók számára.

Forrás: Debreceni Egyetem
– A termékfejlesztés során az immunerősítő bajor kolbász, az antioxidánsokkal dúsított és fehérjedús debreceni, a fehérjékkel gazdagított, zsírcsökkentett és prebiotikus hatású sütnivaló kolbász, a prebiotikus csirke- és pulykamellsonka és a nyomelemekkel, valamint prebiotikumokkal fortifikált csemege debreceni, mellett fehérjekivonattal és prebiotikumokkal dúsított virslit és funkcionális fekete-erdei sonkát is készítettünk. Mindvégig törekedtünk arra, hogy a termékeknek megmaradjon a hagyományos jellege – ismertette Kelemen Ferenc, a DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet kutatója.
A szakemberek a kutatásaik során egyebek mellett vizsgálták a fehérje- és rostforrások – többek között a csicseri borsó, lencse, csillagfürt, amaránt, chia mag – fizikai-kémiai paramétereit, illetve az alkalmazott hatóanyagok kémiai és biokémiai sajátságait. A két éves program során olyan új technológiákat fejlesztettek ki, melyek révén a termékek megnövelt biológiai értéke és kiváló minősége biztosított, az alkalmazott bioaktív komponensek aktivitása megőrzésre kerülnek és állandóságuk biztosítható.

Forrás: Debreceni Egyetem
– A kutatás-fejlesztési munkánk igazolta, hogy az alkalmazott bioaktív hatóanyagok funkcionális adalékokként való alkalmazása nemcsak biztonságos, hatékony és fiziológiai szempontból releváns, de piacképes is – tette hozzá Kelemen Ferenc.

Forrás: Debreceni Egyetem
A projektben a termékfejlesztések mellett olyan új eljárások, analitikai technika, megbízható és érzékeny vizsgálati módszerek kidolgozása is cél volt, amelyek alkalmasak az innovatív húsipari termékek egyedi összetételének standardizálására, illetve a minőség és a feldolgozási folyamatok állandó, valós idejű és roncsolásmentes vizsgálatára.
A projekt során a Debreceni Egyetem kutatói több hazai és nemzetközi konferencián, illetve tudományos publikációban is bemutatták a eredményeiket.

Forrás: Debreceni Egyetem
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Gulyás János és Társa Kft. közös „Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban, fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozása” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00241 azonosítószámú projektje a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” elnevezésű pályázati keretprogram támogatásával valósult meg.
agrotrend.hu / Debreceni Egyetem