Hírek

Megjelölik a GMO-mentes termékeket

Már az ősszel meghozhatják azokat a jogszabályokat, amelyek lehetőséget adnak a génmódosítás-mentes (GMO-mentes) termékek megjelölésére – közölte a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Létrehozva:

|

Nagy István az M1 közszolgálati csatornán azt mondta, később ezt a fajta termékmegjelölést európai szinten is össze kell majd hangolni, de ha Magyarország „zászlóvivőként” ezt meg tudja lépni, akkor az ország új piaci szegmenst hódíthat el. – Ezzel hazánk piaci előnyre tudna szert tenni, és a gazdák versenyképességét is növelni lehet – magyarázta az államtitkár.

Nagy István a beszélgetésben arra is kitért, hogy az egyes államok egyetértenek abban, hogy jelölni kell a génmódosítás-mentes termékeket, amit egy konferencián is megerősítettek. Az államtitkár hozzátette, szakemberek dolgoznak azon, hogy a szóját egy alternatív fehérjével váltsák ki, de a gyakorlati megvalósítás sok kérdést vet fel. Megjegyezte, csak Magyarországon 750 ezer tonna szóját használnak fel, így a megoldást „nem lehet megúszni”.

A földművelésügyi tárca államtitkára két hete jelentette be, hogy az import takarmányszója kiváltásával GMO-mentes élelmiszer lesz a tej. A Hajdúsági Expo keretében megrendezett agrárfórumon Nagy István arról beszélt, hogy a minisztérium kutatóintézeteiben fejlesztik ki azt a takarmányfélét, amely már jövőre helyettesítheti a szóját. Ez közlése szerint nem drágítja, hanem olcsóbbá teszi majd a tejtermelést.

ngo

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook