Hírek

Lassan elfogy a cukorrépa

Az uniós cukorreform keretében tett eddigi visszafogó intézkedéseket az idén ősszel újabb mérséklés követheti, vagyis tovább csökken a cukorrépa területe – szólt a figyelmeztetés még a tavasszal. Nos, a magyar répatermelés és cukorfeldolgozás mozgásterét is tovább szűkítő kvótacsökkentésről időközben határozott az Európai Bizottság.

Mit tehet ilyenkor egy vérbeli cukorrépa-termesztő? – kérdezem a Jászboldogháza határában gazdálkodó Gaál Ferenctől.

Tudomásul veszem azt, hogy nem lehet répát termelni – hangzik lemondóan a válasz. – Az uniós csatlakozáskor a répatermés tonnájáért 46 eurót fizettek.

Most mindent egybevetve 38 eurós árról tárgyalunk, s olyan feltételekről, amelyeket hazájában is megad a gazdáknak a szolnoki cukorgyár tulajdonosa, a német Nord Zücker. Ha kéréseink nem teljesülnek, akkor abbahagyom.

Noha a brüsszeli döntést követő hazai szabályozás részletei még nem ismertek, annyit már tudni, hogy a jövőben nemcsak a cukortermeléssel felhagyó gyártulajdonosok kapnak támogatást, hanem tonnánként 42 euróért – több mint tízezer forintért – a még aktív, főként nagyobb üzemeket működtető – répatermelők is visszaadhatják kvótájuk tíz százalékát.

Körzetünkben november elejéig lehetett erről dönteni. Magam nem éltem a lehetőséggel, mert továbbra is termelni szeretnék – reagál Ferenc. – Korábban, átlagos években a cukorrépa – nagy befektetéssel és kockázattal ugyan, de – hozott annyi nyereséget hektáronként, mint amennyi összes árbevételt a kalászosok.

Csakhogy az utóbbi időben a többi növény jövedelmezősége lényegesen javult, a répáé viszont egyre romlik. Eddig csak kevés repcét termeltem, az idén viszont nyolcvan hektáron, földjeim negyedén ezt vetettem.

A magyar cukorrépának mindenesetre lassanként búcsút inthetünk. Tíz éve még 120 ezer, két éve már csak hatvanezer hektáron díszlett. Az idei termést csupán 37 ezerről szállították a két alföldi és a két dunántúli gyárba.

Legújabban arról szólnak a hírek, hogy a már régen külföldi tulajdonban lévő hazai cukoripar számára bőven elég lenne két feldolgozó is. Annak idején, a privatizáció előtt még tizenhárom cukorrépa-feldolgozó gyár állt rendelkezésre, közöttük a legmodernebb, kabai.

 Határidő-hosszabbítás

Mint arról múlt heti számunkban hírt adtunk, géptámogatást csaknem 4500 kérelmezőnek ítélt meg az MVH, 40 milliárd forint értékben. A kedvezményezettek postán elküldött támogatási határozat kézhezvételét követően nyújthatják be a támogatás kifizetése iránti kérelmeiket.

Eredetileg október 31-én járt volna le a határidő, egy jogszabály-módosításnak köszönhetően azonban november 12-éig kitolódott. A hivatal tehát hétfőig (2007. november 12.) várja a kifizetési kérelmeket.

Forrás: SZOL

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés