Hírek

Középtávon egyensúlyban a Hírek>Növénytermesztés és az állattenyésztés

A magyar állattenyésztés technológiai hátterének korszerűsítése, megújítása várhatóan jövőre befejeződik, ezt követően optimális esetben 4-5 év múlva helyreállhat Magyarországon a Hírek>Növénytermesztés és állattenyésztés korábban megbomlott egyensúlya – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, a 16. Szaporodásbiológiai Világkongresszus, az ICAR megnyitóján az MTI-nek.

A miniszter megjegyezte: a magyar állattenyésztés legfontosabb területei – a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-tartás – mellett figyelni kell a juh- és a kisállattenyésztésre is. A tárcavezető emlékeztetett rá: az állattenyésztés csak a feldolgozóipari háttérrel együtt lehet hatékony, ezért ezt ugyancsak korszerűsíteni kell.

A szaporodásbiológia eredményeinek gyakorlati alkalmazása nagy mértékben javíthatja az állattenyésztés hatékonyságát – tett hozzá a magyar agrárminiszter. Véleményét alátámasztotta William M. Thatcher, az ICAR elnöke is, aki a konferencia alkalmából tartott sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta: az állatok produktivitásának, reprodukciós képességének növelésével csökkenthető a környezeti terhelés.

Wekerle László, a magyar Szaporodásbiológiai Társaság elnöke kifejtette: az állattenyésztésben a gazdaságos termelés egyik alapkövetelménye, hogy sok utód jöjjön a világra, mivel csak így biztosítható a megfelelő hatékonyság. A szaporodásbiológia azt a gyakorlati célt szolgája, hogy olyan állatcsoportokat vonjanak a tenyésztésbe, amelyekkel az állattartó telepek férőhelyeit optimálisan ki lehet használni.

A konferenciát július 13-17. között tartják Budapesten, 62 ország tudósainak, kutatóinak részvételével. A fórum 4 plenáris ülésen, 12 szimpóziumon és 18 workshopon dolgozza fel a szaporodásbiológiát érintő tudományos és gyakorlati témákat. A programot három poszterszekció egészíti ki, 580 tudományos prezentációval. A külföldi résztvevők száma eléri az ezret.

A világ vezető állat-szaporodásbiológiai szakemberei 1948-ban Milánóban határozták el, hogy létrehozzák az ICAR-t, egy olyan nemzetközi tudományos fórumot, amely négyévente tart konferenciákat.

A szakemberek szerint a XX. század második felétől a szaporítási eljárásokban (mesterséges termékenyítés, embrió-átültetés, állatok klónozása) elért fejlődés ma még szinte beláthatatlan távlatokat nyitott meg az állattenyésztési gyakorlat számára. Az ember egyre nagyobb mértékben avatkozik bele a természetes szaporodási folyamatokba, így tudása, szakértelme, döntéseinek megalapozottsága nagymértékben befolyásolja a reprodukciót és így közvetve a produkciót is, ami rendkívül nagy felelősséggel jár – hívják fel a figyelmet az ICAR tagjai.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés