Hírek

Cheyenne 1 G – Termelők mondják róla…

A klotianidin hatóanyagot tartalmazó talajfertőtlenítők köre új termékkel bővül az idén. A rovarölő szert granulátum formában tartalmazó készítmény neve Cheyenne 1 G, melyet tavaly már többen kipróbáltak. Az ő tapasztalataikból mutatunk be most néhányat.

Létrehozva:

|

Nufarm - Auner Péter Lőrinczi József Fehérvári István

 
 „A Kunmag Kft. több mint 600 hektáron állít elő hibridkukorica vetőmagot. Magas jövedelmezősége miatt a vetőmag előállítás nagyon fontos a cég számára. Így minden évben ádáz harcot vívunk a kukoricabogarak ellen. 2012-ben a Nufarm Hungária Kft. egy új talajfertőtlenítő granulátumával állítottunk be kísérletet, mivel évek óta nagy megelégedéssel használjuk állományban a Kaiso EG és a Sumi Alfa rovarölő szereket. A talajfertőtlenítő szerrel kezelt területet kollégáim és én magam is rendszeresen szemléztük a tenyészidő alatt. A meleg nyár kedvezett a kártevőknek, ezért rengeteg imágót csapdáztunk, de a kukoricában megdőlést nem tapasztaltunk. Ha a Cheyenne 1 G rovarölő talajfertőtlenítő granulátum ára kedvező lesz, biztosan használni fogjuk a jövőben is.”
Auner Péter, Kunmag Kft., Kunmadaras
 

 „Békéscsaba környékén és Békés megye déli részén gazdálkodunk, 2.000 hektáron. Árukukoricát 830 hektáron termeltünk 2012-ben, amiből 200 hektárt kukorica után vetettünk el, ezért talajfertőtlenítést kellett alkalmaznunk a kukoricabogár lárva miatt. Cheyenne 1 G kísérleti anyagot kaptam 3 hektár kezelésére, amelyet egy táblában alkalmaztam a piacvezető talajfertőtlenítő készítmények szokásos dózisai mellett. A különböző kezelésekben 3–5 százalékos lárvakártételt tapasztaltam, de a készítmények hatása között észlelhető különbség nem volt.

Csemegekukoricát 240 hektáron termeltünk 2012-ben, fő és másodvetésben. Ebben az évben példa nélküli rovarfertőzést tapasztaltunk. A földibolha után a kukoricabogár, majd a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke lárvája jelent meg. Ezért a kukoricát folyamatosan, program szerint kellett védeni a piretroidok és a felszívódó szerek kombinációival. Technológiánk legfontosabb eleme a Kaiso EG volt, amely az azonos hatóanyagú készítményeknél jobban használható, viszont azoknál lényegesen olcsóbban tudtuk beszerezni.”
Lőrincz József, Agrofamily Kft., Békéscsaba
 

„2012 tavaszán, az előző négy évhez hasonlóan kukorica fajtasort állítottam be a vadászháznál lévő táblámban, mert számomra fontos a főbb fajtatulajdonosok legújabb hibridjeinek és néhány növényvédőszer-gyártó cég újdonságainak a kipróbálása.

A több éves kukorica elővetemény feltétlenül szükségessé tette az amerikai kukoricabogár lárvái elleni védekezést. A két leggyakrabban használt talajfertőtlenítő szer mellett kipróbáltam a Nufarm új, 2013-ban forgalomba kerülő anyagát is. A klotianidin hatóanyagú Cheyenne 1 G jól vizsgázott a diabrotica lárvák és a többi talajlakó kártevő ellen. Felszívódó tulajdonságának köszönhetően a 2–3 leveles kukorica rovarkártevői ellen is védelmet nyújt. A gyökérvizsgálatok eredményei alapján 2013-ban biztosan beillesztem kukorica termesztési technológiámba és gazdatársaimnak is bátran ajánlom a Cheyenne 1 G rovarölő talajfertőtlenítő granulátumot.”
Fehérvári István, mezőgazdasági vállalkozó, Alap
 

Farkas Ádám
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook