Hírek

Az Európai Parlament képviselői a géntechnológiai javaslat ellen

Az Európai Parlamentben ellenállás mutatkozik az Európai Unióban engedélyezett géntechnológiával módosított élelmiszerek és takarmányok felhasználásának tervezett nemzeti szinten történő tilalma ellen. Albert Deß az EVP-frakció, a konzervatívok és a liberálisok agrárpolitikai szóvivője, valamint James Nicholson és Jens Rohde arra szólította fel az Európai Parlamentet, hogy a javaslatot azonnal vonja vissza.

„A bizottsági javaslatot teljesen esztelennek tartom”, nyilatkozta Deß az AGRA-EUROPE-nak. A géntechnológiailag nem módosított növények termesztésének opt-out módszerével nem hasonlítható össze a felhasználási tilalom. Deß szerint a használati tilalom ehelyett összekuszálná a belkereskedelmet: ezért nem szabad ezt az egyes tagállamokra bízni.

Egy Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság első alelnökének címzett levélben a három politikus többek között a verseny lehetséges torzulásait vázolja az agrárszektorban. Az Európai Unió jelenleg nagymértékben függ a géntechnológiailag módosított szervezetek (GMO) importjától; a takarmányok háromnegyed része, és a keveréktakarmányok több mint 90 %-a génmódosított anyagokat tartalmaz. Véleményük szerint egy tilalom bevezetése az Európai Unióban jelentős mértékben veszélyeztetné az állattartást. Deß így amellett száll síkra,hogy a Mezőgazdasági Bizottság a lehető leggyorsabban jóváhagyja a javaslat elutasításáról szóló kérelmet.

Adatai szerint a Környezetvédelmi Bizottság is ezen munkálkodik, aki az akta felelőse. Ezzel az állásponttal szemben fejtheti ki véleményét és érvelhet Vytenis Andriukaitis az Európai Unió egészségügyi biztosa június 8-án egy rendkívüli ülésen, ahol megvilágíthatja a javaslat hátterében álló okokat. Ha a bizottságok az elutasítási javaslatot támogatják, akkor előreláthatólag júliusban kerülhet sor egy plénum előtti szavazásra.

A prioritások helyes meghatározása

Ez alatt több mint egy tucat európai ágazati szervezet szövetsége erősítette meg kételyeit a bizottsági tervezettel kapcsolatban, és nemcsak az Európai Parlamentet, hanem az Európai Tanácsot is felszólította, hogy utasítsa el a javaslatot.

Az európai mezőgazdasági minisztereknek címzett levelükben arra emlékeztetnek, hogy a bizottság sem az érdekképviseletekkel nem konzultált, ugyanakkor a következményekre vonatkozó becslést sem végzett. A kezdeményezés az Európai Unió legfontosabb partnerországaival folytatott kereskedelmet veszélyeztetné, összezavarná az élelmiszerek és takarmányok belkereskedelmét, és ezzel komoly torzulásokat okozna a versenyben.

„A bizottságban a legfőbb prioritásnak az aktuális jogi szabályozás megfelelő megvalósításának kellene lennie, ahelyett hogy a jelenlegi engedélyeztetési eljárás politikai megfontolásokból történő módosításával próbálkoznak”, írja többek között a gazdaszervezeteket tömörítő COPA és a mezőgazdasági szövetkezetek szervezete a COGECA EU bizottságai, valamint az Európai Gabona- és Takarmánykereskedelmi Szövetség (COCERAL), a FEDIOL (európai növényolaj-ipari cégeket tömörítő szervezet), a keveréktakarmány gyártók (FEFAC) és a biotechnológai vállalatok (EuropaBio) európai képviselői.

Forrás: topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés