Hírek

Akcióban a második leggazdagabb magyar – árrobbanás jön a műtrágyapiacon?

Jelentős áremelkedést hozhat a műtrágyapiacon – és ez akár az élelmiszerárakban is megjelenhet – az, hogy egy kézbe kerülhet a domináns hazai gyártó és forgalmazó. A hazai műtrágyagyártásban meghatározó Bige Holding szemet vetett ugyanis a műtrágya-forgalmazásban bő egyharmados részesedéssel bíró KITE mezőgazdasági integrátorra.

Létrehozva:

|

A magyar műtrágyapiac jelenleg mintegy évi 1,2 millió tonnára rúg, ebből 1 millió tonna a nitrogénműtrágya, a maradékot pedig a különféle egyéb műtrágyák adják. A nitrogénműtrágya-piacon a második leggazdagabb magyar, Bige László érdekeltségébe tartozó Bige Holdingé a domináns pozíció, éves mintegy 1 millió tonnás termeléséből körülbeül 5-600 ezer tonna kerül hazai piacra, a többi exportra. A KITE évi 300 ezer tonna műtrágyát forgalmaz, de azáltal, hogy a társaság a Bige Holding érdekeltségébe kerül, ez a volumen – kiszorítva a többi forgalmazót – akár drasztikusan is növelhető.

Ha a tranzakció megvalósul, a KITE is nyilván a Bige-csoport péti műtrágyáit forgalmazza majd, amivel a péti termékek jelenlegi forgalmazói – kereskedők, integrátorok – versenyhátrányba kerülhetnek – véli Aranyosi Károly, az IKR Agrár Kft. üzletágigazgatója. Ez a váltás – vélik ágazati szakértők – a műtrágya átlagárának további markáns emelkedését hozhatja, hiszen a hazai gyártású termék jelenleg akár 30 százalékkal is drágább mint az import, márpedig a Bige-KITE-tranzakcióval előbbi térnyerésére lehet számítani. Mindez megfejelné a műtrágya amúgy is tempós drágulását (2011-ről 2012-re 16 százalékkal nőttek az árak), ami a mezőgazdasági termelők számára kedvezőtlen, hiszen a növénytermesztés összköltségén belül a műtrágya 15 százalékos tételt jelent. Ha ez bekövetkezik, az áttételesen az élelmiszerek fogyasztói árában is megjelenhet, hiszen a termelők igyekeznek költségeik növekedését továbbhárítani.

Mivel a KITE a vezető hazai mezőgazdasági integrátor, a Bige Holding megjelenésével félő az is, hogy az új tulajdonos kiszervezi/eladja azokat a tevékenységeket, amelyeknek nincs közük a műtrágya-forgalmazáshoz (például mezőgazdaságigép-, termény-, növényvédőszer-kereskedelem) – vélik megfigyelők. Emiatt attól is lehet tartani, hogy a tranzakció szétzilálja a hazai mezőgazdaságban – egyelőre – példaértékűnek számító integrátori működést is.

Forrás: Napi gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook