Hírek

A szántóföldi Hírek>Növénytermesztéshez köthető traktorok, kombájnok beszerzésének időszaka lejárt!

Jelentős változások lesznek 2015-től a mezőgazdasághoz és a vidékfejlesztéshez kapcsolódó támogatási rendszerben. Az átalakítás nem hagyja érintetlenül a géptámogatásokat sem.

Létrehozva:

|

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség (ME) Agrár-vidékfejlesztési Államtitkársága számos fórumon tájékoztatja a gazdálkodókat a támogatási rendszer változásairól, az új feltételekről és lehetőségekről. Kedden a Pest megyei Gödöllőn tartottak fórumot a termelőknek. Kiss Miklós Zsoltot, a ME agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárát itt kérdezte az agroinform.hu a legfontosabb változásokról.

– Mi lesz a legnagyobb változás a gazdák szempontjából az új támogatási rendszerben?

– A legfontosabb változás talán, hogy egy új eljárásrendet dolgoztunk ki, amely igazodik az Operatív Programokhoz, elfelejtve a 2013. évi MVH-ra vonatkozó törvény és a korábbi Közigazgatási Eljárási Törvény jogi hátterét. Nagyon fontos a szemléletbeli változás, ugyanis a források jelentős részét, úgymond a birtokpolitikai irányelveket figyelembe véve a támogatáspolitikában is szeretnénk megjelentetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kis és közepes vállalkozások jóval több forráshoz juthatnak a beruházási támogatások esetében is, illetve a vidékfejlesztéshez köthető források esetében is, mint az történt a korábbi időszakokban.
Emellett fontos hangsúlyozni, hogy néhány ágazatot, amely a munkahelyteremtést szolgálja, azokat kiemelten kezeljük pl.: a kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar, feldolgozóipar. Utóbbi esetében jelentős forrást, mintegy 200 milliárd forintot kívánunk biztosítani a vidékfejlesztési pénzekből.

– Többször utalt rá, hogy nem valósult meg az a cél, hogy minél több munkahely legyen vidéken. Lesznek olyan támogatások, amelyek kimondottan ezt a célt szolgálják?

– A 2007-2013-as időszak számadatai mutatják azt, hogy annak ellenére, hogy jelentős források kerültek a vidék-, illetve agrárfejlesztésre, a munkahelyek száma inkább csökkent. Ez a tendencia 2010 után stagnált, majd apró léptékekben emelkedni kezdett a munkahelyek száma a mezőgazdaságban is. Ezt a folyamatot kell erősítenünk, éppen ezért lesznek olyan intézkedések, amelyek a munkahelyteremtő ágazatokat segítik.

– Olyan területek is lesznek, amelyek eltűnnek az új támogatási rendszerből?

– A nagyméretű, szántóföldi növénytermesztéshez köthető traktorok, kombájnok beszerzésének időszaka lejárt. Szakítunk azzal a tendenciával is, hogy a nem gazdaságfejlesztéshez köthető, kicsit feleslegesnek tűnő fejlesztéseket a programban támogassunk. Pl. egy település közepére egy szökőkút építése, vagy egy játszótér építése, fejlesztése lehet ilyen – ezeket nem fogjuk támogatni a Vidékfejlesztési Programban. Minden eszközzel a gazdaságfejlesztésre koncentrálunk, és az ehhez kapcsolódó intézkedéseket helyezzük előtérbe.

– Azt mondta, a szántóföldi gép kategória kikerül a támogatásból. Lesz-e olyan kategória, amit támogat a program?

– Ami az állattartó telepekhez köthető gépbeszerzés, legyenek akár speciális gépek vagy a kertészet gépei, erőgépei, munkaeszközök – ezekre mind-mind lesz lehetőség! Kimondottan a szántóföldi erőgépek és munkagépek esnek ki a támogatásból, ezekre nem fogunk forrásokat biztosítani.

– Mikorra várhatják a gazdák a gépbeszerzéshez kapcsolódó pályázatokat?

– A Vidékfejlesztési Programot májusig fogadja el Brüsszelben az Európai Bizottság, tehát ez után, az év második felében lesznek ilyen pályázati kiírások. Ahogy lesz konkrétum, természetesen, mindenkit időben értesíteni fogunk. Attól nem kell tartania senkinek, hogy nem lesz információ birtokában, s lemarad egy pályázatról.

– Lehet már tudni, hogy a gépbeszerzéseknél mekkora lesz a támogatás mértéke, lesz ebben is változás a korábbiakhoz képest?

–  Nem a beruházás tárgya fogja első sorban meghatározni a támogatás intenzitását, hanem a gazdálkodó mérete. Minél kisebb egy vállalkozó, annál közelebb lesz az 50 százalékos maximális támogatáshoz, és minél nagyobb, annál messzebb kerül ettől.

Forrás: agroinform.hu/Stefanits Csaba

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook