Hírek

Mintegy 400 milliárd forintot kapnak a gazdák az egységes agrártámogatás keretében

A magyar gazdák mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak az egységes agrártámogatás keretében, június 9-ig még van lehetőség a támogatás napi 1 százalékos csökkenése mellett beadni a kérelmeket – mondta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke egy szakmai rendezvényen.

Létrehozva:

|

A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ (DE ATK) Karcagi Kutatóintézetében Az őszi kalászos fajtabemutató című szakmai napon Gyuricza Csaba elmondta: az eddig körülbelül 1 millió hektárra beadott egységes kérelem keretében a gazdák több mint 30 féle agrártámogatást igényelhetnek. Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője kifejtette: Magyarország akkor lehet sikeres, ha az agrárkutatást kiemelten támogatják, szükség van a gazdák és a kutatók együttműködésére, hogy a tudás és tapasztalatcsere "kétirányú legyen". Hozzátette: Magyarország környezeti adottságai kifejezetten kedvezőek a kalászos gabonák, a kukorica, az egyes fehérje-,  olaj- és egyéb ipari, illetve takarmánynövények nemesítéséhez, és ezen a téren a karcagi kutatóközpont múlhatatlan érdemeket vívott ki.
Kiss Róbert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság megyei igazgatója elmondta: a mintegy 370 ezer hektáros megyei szántóterület jelentős hányadát foglalják el a gabonafélék. Az őszi búzát évek óta 115-130 ezer hektáron termelik a megyében, ez az országos vetésterület több mint tíz százaléka. Hozzátette: némi aggodalomra ad okot a gazdák körében, hogy a búza felvásárlási ára nem nagyon változott a tavalyi tonnánkénti 45-46 ezer forinthoz képest. Hangsúlyozta, hogy a belvíz és a mezei pockok pusztítása komoly gondokat okozott a megyében.
Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke és Komlós István a DE ATK főigazgatója. A megállapodás keretében a felek törekednek a mezőgazdasági kockázatcsökkentés, a víz- és energiatakarékos gazdálkodás elérésére, valamin rögzítik: fontosnak tartják a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazását.
Az eseményen Gyuricza Csabát Vezekényi Ernő-díjjal tüntette ki Szépe Ferenc és Komlósi István a karcagi nemesítési fajták hazai és nemzetközi népszerűsítése terén kifejtett munkájáért. Vezekényi Ernő 1947-ben megszervezte és vezette a karcagi Növénynemesítő Telepet,  a róla elnevezett díjat az Agrártudományi Központ Tanácsa alapította.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook