Hírek
Megválasztották Bács-Kiskun Vármegye borát
Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont, hogy kiválasszák a vármegye legjobb borait.
Kinek a bora lesz Bács-Kiskun vármegye legjobbja a 2025-ös borversenyen? A vármegye legjobb borairól döntöttek a közelmúltban azon a megméretésen, amelyre 21 borászat összesen 34 borát zsűrizték. Az idén 13 fehér, 10 rozé és 11 vörös tétel érkezett a Kunsági és Hajós-Bajai Borvidékekről. A pezsgőkategóriában 6 pincészet 10 tétellel vett részt.

Forrás: pixabay.com
A vármegye legjobb borai
A zsűri tagjai között volt Járvás Mónika, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár-helyettese, dr. Györe Dániel, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője. A munkát segítette Szabó Attila, a MATE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Kecskeméti Kutató Állomás témavezetője, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Szakmai és Etikai Bizottságának elnöke, Mátyus Imre, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola tanára.
A kiválasztott borok viselhetik a Bács-Kiskun Vármegye Bora 2025 címet, és a vármegye önkormányzata a következő egy évben reprezentációs célra is használja ezeket – népszerűsítve Bács-Kiskun borkultúráját.
A nyertes borok
Bács-Kiskun Vármegye Fehérbora 2025
- Irsai Olivér, 2024 – Vass Borászat, Kunsági borvidék
Bács-Kiskun Vármegye Rosébora 2025
- Néró Rosé, 2024 – Damax Borászat, Kunsági borvidék
Bács-Kiskun Vármegye Vörösbora 2025
- Merlot, 2024 – Lakner Winery Kft., Hajós-Bajai borvidék
Bács-Kiskun Vármegye Pezsgője 2025
- Birkás Arany Sárfehér, 2021 – Birkás Bor- és Pezsgőház, Kunsági borvidék
Bács-Kiskun Vármegye Feltörekvő Borásza 2025
- Matos Patrik – Matos Pince, Hajós
A 2016 óta borászkodó Matos Patrik borai természetes stílusban, a lehető legkevesebb beavatkozással készülnek. A Hajós-Bajai borvidék fiatal tehetségeként több díjat is nyert az elmúlt években.
– Azt vallom, hogy a minőségi bor alapja az egészséges, érett szőlő, valamint, hogy minden a tőkéknél kezdődik el, így családommal egészen a metszéstől a szüretig lelkiismeretesen gondozzuk ültetvényeinket – mondja Matos Patrik.
agrotrend.hu / baon.hu