Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Megkezdődött az egységes kérelmek ellenőrzése

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésével végzett idei évi ellenőrzéseket, melyek során az érintett gazdálkodók egyeztetés keretében értesülnek a Területi Monitoring Rendszer (TMR) által detektált potenciális meg nem felelésekről.

Lényeges kiemelni, hogy az egyeztetés célja a kedvezményezett bevonásával történő tényállás tisztázás, a kérelemállomány szankciómentes javítása, az igényelt támogatások kifizetéséhez szükséges adminisztratív ellenőrzési folyamatok felgyorsítása, további kiegészítő helyszíni ellenőrzések lefolytatása nélkül.

Forrás: pixabay.com

Mindezek értelmében kérjük a gazdálkodókat, hogy szíveskedjenek a Kincstár által kiküldött TMR egyeztető levélben foglaltakat áttanulmányozni és felmérni, hogy a TMR által jelzett meg nem felelés valóban fennáll-e, vagy az adott tábla vonatkozásában esetleg fals jelzésről van szó.

Kaszálás ellenőrzése

Az első ellenőrzési körben tiltott kaszálással, vagy éppen a vállalt kaszálás elmaradásával összefüggésben kaphatnak egyeztető levelet a gazdálkodók. Ezek mellett a tábla nem egységes felszínborítottsága, illetve az igényelt hasznosítástól eltérő növénykultúra érzékelése okán adott jelzéseket a TMR, amely esetekben ugyancsak uniós kötelezettség a gazdálkodókkal történő hivatalos kapcsolatfelvétel és egyeztetés. Ahogyan azt a fentiekben is kiemeltük, az elsődleges szempont a gazdálkodókkal történő párbeszéd, a kérelemállomány javítása. Amennyiben tehát a TMR által tett megállapítás valós, kérjük, hogy az egységes kérelem kerüljön kijavításra elsődlegesen W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024 bizonylat beadásával.

Van lehetőség a javításra: módosíthatjuk kérelmünket vagy georeferált fotót küldhetünk be.

Georeferált fotó beküldése

Amennyiben azonban a TMR az időjárási viszonyok okán esetleg fals jelzést adott – a júniusi vizsgálatoknál egyes esetekben a vetési idők eltolódása miatt a tavaszi vetésű kalászos növénykultúra és a kukorica/napraforgó állományok keveredése tapasztalható –, akkor kérjük, hogy a gazdálkodók a lehetőségeikhez mérten szíveskedjenek a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül, a kapott fényképfeladat teljesítésével az ellenőrzött tábla valós állapotáról georeferált fényképet készíteni. Minden beküldött, felhasználható fénykép elősegíti a TMR folyamatos fejlesztését is és így a pontosabb területi viszonyok meghatározását, a fals jelzések kiszűrését.

A hasonló esetekben a kedvezményezett georeferált fénykép beküldésével tudja igazolni a TMR téves jelzését, a felhasználható fényképek beküldésével elkerülhető az érintett tábla helyszíni ellenőrzés keretében történő további vizsgálata, így pedig felgyorsítható az igényelt támogatás megítélésének folyamata.

A TMR egyeztető levél megküldését követő napon, az érintett gazdálkodó mobilGAZDA alkalmazásába fényképfeladat is kiadásra kerül annak érdekében, hogy amennyiben a kedvezményezett nem ért egyet a TMR általi megállapítottakkal, akkor visszaigazolhassa az ellenőrzött táblán fennálló állapotokat a Kincstár felé.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés