Hírek

Kukoricával az egészségünkért

A Debreceni Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a csemegekukorica-fogyasztás nem növeli az elhízás vagy a diabétesz kockázatát, magas lutein- és zeaxantintartalma révén ugyanakkor hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez, illetve bizonyos kognitív képességek javításához. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Általános Orvostudományi Kar közös négyéves kutatási programjának eredményeiről pénteken számoltak be a szakemberek.

Forrás: Debreceni Egyetem

A csemegekukorica a hazánkban termesztett legfontosabb szántóföldi zöldségnövény, termesztése kedvező ökológiai feltételeket és intenzív agrotechnikát igényel. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK), valamint az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) most záruló kutatási projektjének célja az volt, hogy olyan komplex technológiai modelleket dolgozzon ki, melyek elősegítik a csemegekukorica termésmennyiségének növelését, valamint olyan minőségi alapanyagot – healthy food – állítson elő, amely az emberi egészség megőrzését és javítását támogatja.

– A programban három üzemben, szántóföldi kisparcellás, valamint mezoparcellás körülmények között vizsgáltuk öntözött, illetve öntözetlen feltételek mellett a különböző termesztéstechnológiai rendszerek csemegekukorica termésére és minőségére gyakorolt hatását. Eredményeinkről elmondható, hogy a program utolsó évében beállított általános, intenzív és szuperintenzív modellek esetében átlagosan hektáronként 27-29 tonna termést tudtunk előállítani. Kijelenthető tehát, hogy a kutatási-fejlesztési projekt valamennyi vállalt feladata, célkitűzése maradéktalanul teljesült a négyéves periódusban – mondta a program értékelése kapcsán Pepó Péter, a program szakmai vezetője, a DE MÉK Növénytudományi Intézet egyetemi tanára.

Forrás: Debreceni Egyetem

Csajbók József, a Növénytudományi Intézet vezetője kiemelte: csaknem 20 genotípus közül választották ki azt a négy, majd az utolsó évre két csemegekukorica-genotípust – Tyson, Dessert R78 -, melyek kis- és mezoparcellás tesztelése, illetve üzemi vizsgálatai eredményeként, részletes ökonómiai elemzései alapján megállapítást nyert, hogy a csemegekukorica jövedelmező termesztése intenzív agrotechnikát igényel, melynek két súlypontos eleme a tápanyag- és vízellátás szakszerű és hibridspecifikus megvalósítása.

Forrás: Debreceni Egyetem

A DE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet kutatói a csemegekukoricában található lutein és zeaxantin hatásait vizsgálták egyebek mellett a retina-károsodások, az időskori szemkárosodások és más időskori betegségek, mint a kognitív hanyatlás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

– A kísérleteink során monitoroztuk a kísérleti állatok testsúlyát, vércukorszintjét, glükóztoleranciáját, kognitív funkcióit, szív- és érrendszeri állapotát, valamint látásfunkcióját. Időskori állatmodellt alkalmazva értékeltük a csemegekukorica természetes formájának élettani hatásait is, különös tekintettel a látásfunkció megőrzésére és a karotinoidok szemvédő tulajdonságaira. A kutatásaink eredményei azt bizonyították, hogy a rendszeres, megfelelő beltartalommal rendelkező csemegekukorica-fogyasztás nem növeli az elhízás, illetve diabétesz kockázatát, ugyanakkor hozzájárulhat a szem egészségének megőrzéséhez. A folyamatban levő molekuláris, szövettani és egyéb vizsgálatok pedig további értékes információkkal szolgálhatnak még számunkra – tette hozzá Kiss Rita, az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa.

A kutatás a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00064 azonosítószámú, Win-win technológia a healthy food csemegekukorica termesztésben elnevezésű pályázat támogatásával valósult meg. A program konzorciumi partnerei voltak a Fitopedon Kft, az Irrifarm Kft., a Geoterra 96 Kft., valamit a Formula GP Kft.

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés