Hírek

Kukorica: komoly nyereség nem várható, de érdemes figyelni a forintot

Jól halad a kukorica betakarítása, a gazdák máig a tavasszal elvetett terület hetven százalékán végeztek a munkálatokkal. A magtárakba a várakozásoknak megfelelően hatmillió tonna kukorica kerülhet, az árak változatlanul a negyvenezer forintos tonnnánkénti szinthez közelítenek.

Létrehozva:

|


fotó: 123rf

A jó idő kedvez az aratásnak, azonban a hideg miatt természetes úton kevesebb nedvességet ad le a kukorica, mint amire a gazdálkodók számítottak – mondta a Magyar Időknek Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Emiatt a teljes termést mesterséges úton kell szárítani, ami jelentősen megemeli a termelők kiadásait.

Az elnök szerint a héten végére ér az aratás, eddig a teljes terület hetven százalékán fejeződött be a munka. Az országban minden elvetett területről be tudják takarítani a kukoricát a gazdálkodók, az időjárásnak köszönhetően nem lesz olyan terület, ahol télire kint marad a termés – emelte ki. A mennyiség nem változott az előzetes becslésekhez képest, várhatóan hatmillió tonna kerül majd a magtárakba.

Az árak kapcsán elmondta: a kukorica felvásárlási ára változatlanul tonnánként negyvenezer forint körül alakul. Az árakra a nyersolaj ára és a forint árfolyama mellett a kikötők közelsége is nagy hatással van, nem ritka, hogy egy-két, vagy akár három forintot is emel a kukorica értékén.

A termelők nem számítanak nagyobb nyereségre idén, ahhoz ugyanis a GOSZ elnöke szerint legalább ötvenezer forintos tonnánkénti árra lenne szükség. Ezt a szintet idén vélhetően már nem éri el a kukorica. Vancsura József szerint annak érdekében, hogy a termelők minél jobb alkupozícióból induljanak, a szövetség folyamatos információval látja el a tagjait. Szavai szerint nagyon oda kell figyelni a forint árfolyamának alakulására is: ha erősödik, akkor a pozíció a negyvenezres árhoz közeledik, ha viszont gyengül, akkor emelkednek az árak.

Ezt az időszakot ki kell használni az értékesítésre. Ha valaki odafigyel és jó pillanatban ad el, sokat nyerhet – emelte ki. Ugyanakkor mindez csak a nagyobb termelőkre igaz, a kis- és közepes gazdálkodóknak csatlakozniuk kell a nagy integrátorokhoz, vagy a nagyobb szárítókhoz, ellenkező esetben ki lesznek téve a kereskedők akaratának. Ahol egy magtárban vagy egy telephelyen legalább 4-5 ezer tonna kukorica van, az áru piacképesebb, mint ahol pár száz tonnát tárolnak. A termelők jelentős része az elmúlt években már felismerte ennek a jelentőségét, az évek alatt pedig kialakult, ki hova viszi a kukoricáját, vagy kivel köt üzletet – tette hozzá Vancsura József.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook