A gyümölcsipar egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis brit tudósok olyan banánt fejlesztettek ki, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss, sárga marad.
A gyümölcssaláták új korszakba léphetnek, köszönhetően egy brit biotechnológiai vállalatnak, amely kifejlesztette a banánt, amely hámozás után akár 24 órán keresztül friss marad. A norwichi székhelyű Tropic nevű cég kutatói ugyanis olyan genetikai módosítást hajtottak végre a gyümölcsön, amely gátolja a barnulásért felelős polifenol-oxidáz enzim termelődését, így az a hámozás és szeletelés után is hosszabb ideig sárga és friss marad, nem válik nyálkássá vagy pépessé – írja az Index.

Forrás: pixabay.com
A módosított banán ízben, illatban és állagban teljesen megegyezik a hagyományos változattal, csupán lassabban oxidálódik, így új lehetőségeket nyit a feldolgozott gyümölcsök piacán. Az alkalmazott eljárás eltér a hagyományos génmódosítástól, mivel nem adnak a növényhez idegen genetikai anyagot, hanem csupán az adott gyümölcs saját génjeit módosítják precíziós génszerkesztéssel.
A vállalat már engedélyt kapott a banán értékesítésére a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Kanadában is, az első szállítmányok pedig már márciusban megérkeznek ezekbe az országokba.
A Tropic nemcsak a banán barnulásának lassításán dolgozik, hanem egy olyan változaton is, amely lassabban érik be, így tovább marad zöld. Jelenleg minden három tonna termesztett banánból csak egy kerül boltokba, a többit kidobják, mert idő előtt megromlik.
agrotrend.hu / infostart.hu