Élelmiszergazdaság

Megkezdődött a méhészeti támogatások kifizetése

A méhész-gazdálkodók méhanya támogatásra, illetve a varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre kapják a megítélt összeget.

Létrehozva:

|

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a Magyar Méhészeti Nemzeti Program 2017/2018-as végrehajtási időszakához kapcsolódóan az elmúlt hónapokban 12 alintézkedés keretében már összesen 502 millió forint támogatást fizetett ki a méhész-gazdálkodóknak, illetve méhész szervezeteknek – közölte a Kincstár.


Szeptember 11-től kezdőttek meg a kifizetések – fotó: Pixabay

Az Agrárminisztérium a források hatékonyabb kihasználása érdekében szeptember elején engedélyezte a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő támogatási keretösszegek közötti átcsoportosítást,

amelynek köszönhetően a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása, és a méhanya támogatás alintézkedésekre igénybe vehető támogatási keretösszegek megemelkedtek.

A keretátcsoportosítással egyúttal az is lehetővé vált, hogy a 2017/2018-as végrehajtási időszakban 

a kérelmekben foglalt jogos támogatási igények visszaosztás nélkül, 100%-ban kifizethetőek legyenek.

A Kincstár a keretátcsoportosítás jóváhagyását követően rövid határidőn belül elvégezte a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatokat, így 

a támogatások utalása a fent említett alintézkedéseket érintően 2017. szeptember 11-én megkezdődhetett.

A varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatására mintegy 6 620 méhész-gazdálkodónak összesen 840 millió forintot, míg a méhanya támogatásra 2 480 méhész-gazdálkodónak összesen 141 millió forintot fizet ki a Kincstár a következő hetekben.

agrotrend.hu / Kincstár

Hirdetés

Fókuszban

Facebook