Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Eddigi legnagyobb öntözőfejlesztési beruházását adta át a TALENTIS AGRO HOLDING

Új öntözőteleppel bővült a Bakuczi Öntözési Közösség, amely ezentúl 948 öntözött hektáron gazdálkodhat.  Az 1,7 milliárd forintból megvalósult beruházással a Talentis Agro Holding öntözéssel megművelt területeinek nagysága átlépte a 7000 hektárt.  A Mészáros Csoport elkötelezett a korszerű technológiával működő öntözéses gazdálkodás mellett, két éven belül már a negyedik öntözőtelepet hozták létre.

A Békés vármegye Kamut község szivattyútelepén létrehozott fejlesztésnek köszönhetően a Bakuczi Öntözési közösség öntözött területe immáron 948 hektár, amelyből 895 hektáron korszerű körforgó, összesen 9 öntözőberendezést üzemelnek.

Forrás: talentisagro.hu

A Bakuczi öntözőtelep ünnepélyes átadóján jelen volt és beszédet mondott dr. Nagy István agrárminiszter, Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa, valamint Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója.

A rendezvényen Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az öntözés közérdek, a biztonságos élelmiszerellátás alapja. A kormány ezért minden segítséget megad a gazdálkodóknak ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz, és növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében hosszú éveken át elérhető volt „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” elnevezésű kiírás, amelynek keretében eddig 988 kérelem támogatásáról döntöttek, mintegy 102 milliárd forint összértékkel. Hozzátette, ugyancsak a VP keretében az öntözési közösségek együttműködésének támogatására is lehetett pályázni. Az eddig meghozott döntések eredményeként már 87 közösség részesült 6,26 milliárd forintnyi forrásban.

A miniszter bejelentette: „A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretei között továbbra is támogatott lesz a víztakarékos öntözési technológiák bevezetése, az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálása, a víztakarékos öntözési infrastruktúra fejlesztése és rekonstrukciója. Az egy projektre adható maximális támogatás 15 millió euró, 50 százalékos támogatási intenzitás mellett, amely bizonyos esetekben 70 százalékig növelhető” – fejtette ki Nagy István.

A Mészáros Csoport tulajdonában álló Talentis Agro Holding jelenleg közel 60 ezer ha-on gazdálkodik, amelyből 48 ezer ha szántóterület. Állattartó telepein 8.500 db fejőstehén és szaporulatával a hazai szarvasmarha állomány legnagyobb tenyészete, de a holding sertés- és pulyka állománya is jelentős. Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa az öntözőtelep átadásán felidézte, az öntözőtelep megvalósítása hosszú tervezési és kivitelezési folyamat eredménye.

A Talentis Agro Holding megalakulása óta csaknem 6 milliárd forintot költött el öntöző telepek kialakítására, és további öntözésfejlesztési beruházásokat készítünk elő, amelyeket 2025. évben adunk át. Így a csoportunk öntözött területe meghaladja a 7000 hektárt. Célunk, hogy a területeink 20%-a vízzel ellátott legyen, azaz 9000 hektár feletti öntözött terület elérésére törekszünk, mindezt öntözési közösség formájában, mely struktúra eddig is hatékonynak és eredményesnek bizonyult” – húzta alá Mészáros Lőrinc.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója a beruházás kapcsán kiemelte: fontos szempont, hogy a gazdák együttműködve valósítsanak meg és tartsanak fenn öntözőtelepeket öntözési közösség formában. Így a helyi gazdákkal közösségbe szerveződve tudnak sikeresen részt venni támogatott, európai uniós öntözőtelepek megvalósításában, üzemeltetésében. Makai Szabolcs szerint a holding tagvállalatai elkötelezettek az öntözéses gazdálkodás mellett, amelyet az elmúlt két évben átadott négy öntözőtelep is bizonyít.

Továbbra is építünk öntözőtelepeket ott, ahol az öntözővíz rendelkezésre áll és várjuk a megnyíló pályázati lehetőségeket, hogy mindezt pályázati forrásból tudjuk megvalósítani. A beruházással víz- és energiahatékonyan tudjuk az öntözéses gazdálkodást alkalmazni. A tavalyi év végén kijelöltük a Holding következő 5 éves stratégiáját és annak lépéseit. Ezt követve középtávon szeretnénk megtartani és megerősíteni a vezető pozíciónkat a szántóföldi növénytermesztésben, melynek megfelelően az öntözésfejlesztés kiemelt szerepet kap a jövőben is.” – mondta el beszédében Makai Szabolcs.

A Bakuczi öntöző telep 1,7 milliárd forintból valósult meg uniós támogatás igénybevételével.

 agrotrend.hu / Talentis Agro

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés