Hírek

Az ökológiai gazdálkodás helyzetéről és eredményeiről tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

Bár az ökológiai termelők száma megnégyszereződött és a termőterületek mérete is dinamikusan nőtt az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a hazai élelmiszerek mindössze 0,8 százaléka származik ökológiai gazdaságból – hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Ágazati Szakmai Napján. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartott rendezvényen szántóföldi, kertészeti és állattenyésztési témakörben csaknem harminc előadás hangzott el.

Forrás: Debreceni Egyetem

– A régió meghatározó tudásközpontjaként a Debreceni Egyetem feladata a fenntartható és versenyképes mezőgazdaság fejlesztésének támogatása a teljes élelmiszerláncban, ezen belül az ökológiai gazdálkodást folytatók, az átállás alatt lévők, a feldolgozók és a fogyasztók számára információ- és tudásátadás, valamint szolgáltatás. Éppen ezért ad helyet örömmel a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar az ÖMKi Ágazati Szakmai Napjának – mondta a rendezvény megnyitóján Stündl László, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) dékánja.

A kari vezető kiemelte: a Debreceni Egyetem agrárkarának ökológiai gazdálkodás területén meglévő oktatási portfóliója és kutatási tapasztalatai kiterjednek a biológiai alapok, a növényi és állati genetika, genomika, szaporodásbiológia, a nemesítés, a természetes élőhely- és génmegőrzés, a regeneratív mezőgazdaság, a talajélet, az alternatív növényi tápanyagellátás, a földhasználat, a takarmány-előállítás, a biológiai növényvédelem, az élelmiszer-feldolgozás, valamint a post-harvest területeire is.

Forrás: Debreceni Egyetem

– Az ökológiai gazdálkodás támogatására és ezen feladatok koordinálására hozta létre az egyetem három szervezeti egysége – a MÉK, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Gazdaságtudományi Kar –, a Hajdú-Bihar Vármegyei Agrárkamara, továbbá Hajdúnánás Város Önkormányzata az Ökológiai Gazdálkodási Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központot. Így segítve a fenntarthatóbb mezőgazdaságra vonatkozó célkitűzéseket, az ökológiai gazdálkodás, a körkörös gazdálkodási modell és a rövid ellátási láncok (REL) megismertetését és gyakorlati alkalmazásának növelését – fejtette ki Stündl László.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú- Bihar vármegyei elnöke úgy véli: a Debreceni Egyetem a hazai ökológiai gazdálkodás zászlóshajója lehet.

Forrás: Debreceni Egyetem

– Hazánkban jelenleg csaknem 350 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás, a megtermelt biotermékek 90 százaléka azonban feldolgozatlanul elhagyja az országot. Ez nagyon szomorú, hiszen a társadalmi hasznossága, hogy vannak ökológiai gazdaságaink, nem hazánkban valósul meg. Értékeinket nem mi fogyasztjuk el. Célunk, hogy növeljük az ökológiai termékek hazai népszerűségét. Dániában például a közétkeztetésben használt alapanyagok nagy része ilyen gazdaságokból származik. Ezzel éves szinten lakosonként mintegy 300 euró közegészségügyi megtakarítás keletkezik, annak köszönhetően, hogy egészségesebben táplálkoznak, egészségesebb a felnövekvő generáció és kevesebben kényszerülnek például táppénzre, kezelésekre – sorolta a kamara elnöke.

Szólláth Tibor szerint a közétkeztetés hatalmas lehetőségeket rejt az ökológiai gazdaság számára és ezen termelési mód lehetőséget teremt a minőségi élelmiszer és a fentartható gazdálkodás együttes megvalósulásához.

Forrás: Debreceni Egyetem

– Hazánkban az öko-élelmiszerpiac egyenletes növekedést mutat. A hazai öko-termékek kiskereskedelmi forgalma 2024-ben mintegy 38,7 milliárd forint volt, ami a teljes élelmiszerforgalom 0,6 százalékát tette ki. Globálisan hazánk a 25. legnagyobb öko-területtel rendelkező ország, azonban az öko-termelés szerkezete nem az élelmiszerelőállítás felé mutat, nő a zöldtakarmány-előállítás piaci szerepe. Európában az öko-termékek forgalomnövekedése 2022 és 2023 között 3 százalék volt, hazánkban ez a fejlődés elérte a 15 százalékot. A nemzetközi 66 euróhoz képest Magyarországon mindössze 10 eurót költ átlagosan egy lakos bioélelmiszerre, amelyek közül a legnépszerűbb termékek a bio bébiételek, zöldségek és gyümölcsök – összegezte a hazai öko-piac eredményeit Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

Forrás: Debreceni Egyetem

A szakmai rendezvényen szó volt még egyebek mellett az öko szőlő- és gyümölcstermesztés helyzetéről, a faj- és fajtahasználatról, a tápanyaggazdálkodásról az ökológiai zöldségtermesztésben, a hazai öko-üzemek forgalmáról és az öko-élelmiszerek kiskereskedelmi eredményeiről is.

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés