Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Események

Hírek

Az InterPIG és az agri benchmark Pig Network konferenciát tartott Finnországban

Az Atria Élelmiszeripari Vállalat 2024. június 17. és 21. között rendezte meg a finnországi Seinӓjokiban az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok éves, közös, zártkörű konferenciáját. Az idei évben először került megrendezésre a Global Forum, ami az agri benchmark Beef & Sheep konferencia záróeseménye, míg az agri benchmark Pig és Poultry, valamint az InterPIG konferenciák nyitóeseménye volt.

A Global Forumon bemutatásra kerültek a húsmarha és a sertés agri benchmark adatgyűjtések fontosabb eredményei, valamint a globális baromfihús-termelés és -fogyasztás főbb trendjei. Az Atria működését a – főként termelők tulajdonában álló – cég alelnöke mutatta be, beszélt a szalmonellamentes termelésről, az antibiotikum-használat mellőzéséről, a karbonsemlegessé válás útján való haladásukról (a szója takarmányalapanyagként való használatának visszaszorításával).

Forrás: pixabay.com

A második napon a fogadó ország bemutatkozása mellett, az InterPIG hálózatba új tagként belépő Portugália, valamint Kína, Spanyolország és Dánia sertéságazatának aktualitásairól tájékozódhattunk. A nap zárásaként a tagországok vertikális koordinációjáról készített kérdőív eredményeit és az immunológiailag kasztrált sertések vágási adatainak összehasonlító elemzését ismertették az előadók.

A harmadik nap délelőttjén az InterPIG és az agri benchmark Pig Network szakemberei két külön csoportban tekintették át a sertéstartás 2023. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását, és vitatták meg a módszertani kérdéseket. A délutáni szekcióban a farokkurtítás-mentes termelés és a szabad fialási rendszerben elért eredmények, valamint a sertéstartó épületek építésének költsége került bemutatásra.

A zárónapon látogatást tettünk az Atria egyik sertéshízlaló telepére, a Honkamaa farmra, ahol 1500 sertés hizlalására elegendő férőhely került kiépítésre, padlófűtéssel, folyékony takarmányozási rendszerrel. Ezt követően a Ylinen farm brojlertelepét nézhettük meg, ahol egy időben 85 ezer csirke hízlalására van lehetőség az épületekben. Az Atria legújabb beruházása egy baromfivágóhíd, ahol egy látogatófolyosón keresztül betekintést nyertünk a baromfivágás és -feldolgozás folyamatába. A hét zárásaként a házigazdák megmutatták nekünk, hogy milyen az igazi finn szauna és barbecue party az év leghosszabb napján (napnyugta éjfél előtt pár perccel volt).

agrotrend.hu / Agrárközgadasági Intézet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés