Hírek
Arany árban a gyümölcs
Ha eltevésre, befőzésre gondolunk, a szezonális gyümölcsök esetében irgalmatlan árakkal találkozunk a piacokon. Ebből fakad az egyértelmű megállapítás, hogy akinek nincs saját termelésű gyümölcse, annak arany áron lesz saját eltevésű dzsemje, lekvárja.
Ahogy az elmúlt években, úgy idén is egyértelműen a gyümölcs a legdrágább tétel, ha befőzésre gondolunk. De ha most kimegyünk a piacokra, olyan árakkal is találkozunk, amik sokak számára teszik kétségessé, hogy megéri-e a saját dzsem, lekvár elkészítése.
A befőzéshez szükséges üveg és kupak árán spórolhatunk – sokan éveken át használják ugyanazokat az üvegeket, fedőket -, de a belevaló költségeitől, már ha nincs saját gyümölcsünk, nem mentesülhetünk. És a háziasszony akkor esik igazán gondolkodóba, amikor meglátja a több ezer forintos gyümölcsárakat.
A pécsi, baranyai piacokon járva azt észlelhetjük, hogy az eper szezonja már kifutott, a még a standokon látható gyümölcs zöme már nem igazán alkalmas nagyobb tételű befőzésre. Az eper még viselhető ára után az igazi sokk csak most érkezett, ugyanis a következő, befőzési célra szívesen használt meggy kilójáért 1500-2500 forint között kérnek az árusok, a nagyszemű szép cseresznye pedig ennél is drágább, 3000 forint körül megy. A kajsziból egyelőre csak az import gyümölcs van a standokon, de a 2000-3000 forint közötti árat látva egyelőre még senki nem gondol a befőzésre.

Forrás: pixabay.com
De a meggy, cseresznye és a kajszi terén az idei terméskilátásokat nézve lehet, hogy nem is fog. A szakemberek szerint ugyanis a 2-3 évvel korábbi gyakorlattal szemben egyáltalán nem biztos, hogy kialakul a fogyasztók által várt, a befőzés szempontjából lélektani határként emlegetett dömpingár, sőt, a jelenlegi tarifák komolyabb mérséklődésére is csak visszafogottan lehet számítani.
A gyümölcs ára alapjaiban befolyásolja a befőzési hajlandóságot a fogyasztók körében
Ha pedig belegondolunk abba, hogy egy átlagos 7 deciliteres befőttes üveg lekvárral, dzsemmel való megtöltéséhez körülbelül egy kiló gyümölcsre van szükségünk, akkor kaphatunk igazi képet a művelet költségeiről. Az üvegenként így kapott több ezres tételhez pedig akkor még nem is számítottuk hozzá az üveg, a kupak, az eltevéshez használt cukor, fruktóz, illetve az adalékanyagok, valamint az energia árát.
Végül, akinek mégsem ment el a kedve az idei befőzéstől, az előttünk álló kajszi szezon kapcsán néhány jó tanács a haztartasi-tippek.hu ajánlása alapján:
- Válasszon érett sárgabarackot gazdag arany-narancssárga színnel és enyhe puhasággal a legjobb lekváríz elérése érdekében.
- Használjon egyenlő arányban sárgabarackot és cukrot, hogy kiegyensúlyozott édességet érjen el a lekvárban.
- Adjunk hozzá citromlevet a keverékhez, hogy a lekvár megfelelően zselésedjen.
- Tesztelje a lekvár állagát egy lehűtött tányéron, hogy biztos legyen benne, készen áll a befőzésre.
- Tárolja a lekvárt sterilizált üvegekben sötét helyen, hogy akár egy évig is megőrizze.
agrotrend.hu / bama.hu