Hírek

Arany árban a gyümölcs

Ha eltevésre, befőzésre gondolunk, a szezonális gyümölcsök esetében irgalmatlan árakkal találkozunk a piacokon. Ebből fakad az egyértelmű megállapítás, hogy akinek nincs saját termelésű gyümölcse, annak arany áron lesz saját eltevésű dzsemje, lekvárja.

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is egyértelműen a gyümölcs a legdrágább tétel, ha befőzésre gondolunk. De ha most kimegyünk a piacokra, olyan árakkal is találkozunk, amik sokak számára teszik kétségessé, hogy megéri-e a saját dzsem, lekvár elkészítése.

A befőzéshez szükséges üveg és kupak árán spórolhatunk – sokan éveken át használják ugyanazokat az üvegeket, fedőket -, de a belevaló költségeitől, már ha nincs saját gyümölcsünk, nem mentesülhetünk. És a háziasszony akkor esik igazán gondolkodóba, amikor meglátja a több ezer forintos gyümölcsárakat.

A pécsi, baranyai piacokon járva azt észlelhetjük, hogy az eper szezonja már kifutott, a még a standokon látható gyümölcs zöme már nem igazán alkalmas nagyobb tételű befőzésre. Az eper még viselhető ára után az igazi sokk csak most érkezett, ugyanis a következő, befőzési célra szívesen használt meggy kilójáért 1500-2500 forint között kérnek az árusok, a nagyszemű szép cseresznye pedig ennél is drágább, 3000 forint körül megy. A kajsziból egyelőre csak az import gyümölcs van a standokon, de a 2000-3000 forint közötti árat látva egyelőre még senki nem gondol a befőzésre.

Forrás: pixabay.com

De a meggy, cseresznye és a kajszi terén az idei terméskilátásokat nézve lehet, hogy nem is fog. A szakemberek szerint ugyanis a 2-3 évvel korábbi gyakorlattal szemben egyáltalán nem biztos, hogy kialakul a fogyasztók által várt, a befőzés szempontjából lélektani határként emlegetett dömpingár, sőt, a jelenlegi tarifák komolyabb mérséklődésére is csak visszafogottan lehet számítani.

A gyümölcs ára alapjaiban befolyásolja a befőzési hajlandóságot a fogyasztók körében

Ha pedig belegondolunk abba, hogy egy átlagos 7 deciliteres befőttes üveg lekvárral, dzsemmel való megtöltéséhez körülbelül egy kiló gyümölcsre van szükségünk, akkor kaphatunk igazi képet a művelet költségeiről. Az üvegenként így kapott több ezres tételhez pedig akkor még nem is számítottuk hozzá az üveg, a kupak, az eltevéshez használt cukor, fruktóz, illetve az adalékanyagok, valamint az energia árát.

Valószínűleg egyre többen gondolkodnak úgy, mint a Pécsi Vásárcsarnok  egyik nyugdíjas vásárlója: – Az árak miatt döntöttem úgy, hogy idén csak néhány üveg epret és kajszit főzök be, amiket csak a különleges alkalmakon, születésnapokon, ünnepeken bontunk majd meg. Évközben pedig marad a bolti lekvár, aminek amúgy szintén nagyon megemelkedett az ára.

Végül, akinek mégsem ment el a kedve az idei befőzéstől, az előttünk álló kajszi szezon kapcsán néhány jó tanács a haztartasi-tippek.hu ajánlása alapján:

  • Válasszon érett sárgabarackot gazdag arany-narancssárga színnel és enyhe puhasággal a legjobb lekváríz elérése érdekében.
  • Használjon egyenlő arányban sárgabarackot és cukrot, hogy kiegyensúlyozott édességet érjen el a lekvárban.
  • Adjunk hozzá citromlevet a keverékhez, hogy a lekvár megfelelően zselésedjen.
  • Tesztelje a lekvár állagát egy lehűtött tányéron, hogy biztos legyen benne, készen áll a befőzésre.
  • Tárolja a lekvárt sterilizált üvegekben sötét helyen, hogy akár egy évig is megőrizze.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés