Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

AM: új kapuk nyílnak a magyar-moldovai agrárkapcsolatokban

A mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat, éppen ezért a magyar-moldovai agrárkapcsolatok és a két ország közötti együttműködés tovább bővíthető.

„Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen” – közölte Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Kisinyovban, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett.

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, a mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat. Ezért a magyar-moldovai agrárkapcsolatok bővítése, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának kérdése, az öntözési tapasztalatok, a precíziós agrártechnológia, a mezőgazdasági drónok, valamit a szárazságtűrő növények területén egyaránt tovább bővíthető a két ország közötti együttműködés.

Forrás: pixabay.com

Nagy István arról is beszélt, meg kell védeni a termelőt, az élelmiszert és meg kell védeni a piacot, ehhez pedig a piacra jutás elősegítése az elsődleges érdek. Ezen a termelő-védő folyamaton dolgozunk majd júliustól az uniós elnökség során. Hozzátette, ez idő alatt Magyarország lehetőséget biztosít Moldova számára, hogy az unió agrárminiszterei előtt elmondhassák problémáikat és gondolataikat.

A megbeszélésen részeként egyetértési nyilatkozat aláírására is sor került, amellyel kapcsolatban Nagy István azt mondta, Moldova a lehetőségek hazája, nagy előrelépés ez a két ország együttműködésében. Magyar agrárérdekeltségek már jelen vannak Moldovában, akik számára ez biztonságot jelent, a további befektetésekhez pedig kaput nyit. A magyar cégek ugyanis bővíteni és fejleszteni szeretnének – fejtette ki a tárcavezető.

Nagy István emlékeztetett, a Moldovai Köztársaság az Agrárminisztérium által finanszírozott magyar FAO ösztöndíjprogramok kedvezményezett országa, éppen ezért Magyarország szívesen várja a diákokat Moldovából. Hozzátette, a megfelelő beruházásokhoz ugyanis szükség van a megfelelő szakemberek képzésére és alkalmazására.

A miniszter moldovai látogatása során találkozott Dumitru Alaiba miniszterelnök-helyettessel, gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterrel is. Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy jelenleg sok olyan lehetőség van a gazdasági kapcsolatok bővítésére. Ezek új, precíziós és digitális technológiák bevonását jelentik, tehát egyértelműen előreviszik a gazdaságot. A további lehetőségek kihasználására beruházásösztönző és beruházásvédelmi intézkedésekkel igyekeznek a gazdaságot serkenteni. Az egyeztetések a közeljövőben Budapesten folytatódnak.

agrotrend.hu / Fruitveb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés