Hírek

Stratégiai együttműködés az agrártárca és a Tej Terméktanács között

Stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pénteken, a 37. Tej Világnapon.

Létrehozva:

|

 A megállapodást Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Istvánfalvi Miklós, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke írta alá.
    Fazekas Sándor elmondta: az együttműködés alapja a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a minisztérium közötti hatékony információcsere, illetve a rendszeres konzultáció. A stratégiai partnerség minden eddiginél szorosabb együttműködést tesz lehetővé az ágazatot érintő jogszabályok, átfogó programok, stratégiai dokumentumok területén.
    A tárcavezető megjegyezte: a most aláírt egyezmény az első olyan stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium egy társadalmi szervezettel köt.
    A megállapodás célja – mondta Fazekas Sándor -, hogy növekedjen a tej termékpályát érintő szabályozások mozgástere, csökkenthetők legyenek a szélsőséges piaci ingadozások, minimálisra szorítsák vissza a tejágazat kitettségét a nemzetközi hatásoknak. Továbbá könnyebb legyen megvalósítani az ágazat fejlesztését szolgáló szakmapolitikai elképzeléseket a kiegyensúlyozott tejpiaci viszonyok érdekében.
    A miniszter megfogalmazása szerint az ágazat valóságos „nehézipar”, hiszen óriási a  beruházásigénye, és jelentős a megtermelt áru mennyisége is. Ugyanakkor rengeteg embernek nyújt munkát, sok családnak jelent biztos megélhetést, minőségi termékeivel pedig a magyar fogyasztók egészséges táplálkozását segíti elő.
    Ennek a kiemelt szerepnek megfelelően biztosított forrást a szaktárca az állattartó telepek korszerűsítésére elkülönített 46,2 milliárd forintos keretben, a tejelő tehenészetek fejlesztését szolgáló beruházásokra is. Így 338 beruházási helyen valósulnak meg az állattenyésztés számos ágazatában azok a fejlesztések, amelyek a versenyképesség növeléséhez szükségesek.
    Emlékeztetett arra, hogy néhány éven belül megszűnik az unióban a tejkvóta-rendszer. Így 2015-től nem lesz mennyiségi korlát, amely most még visszafogja az erős tejtermelő országokat. Ezért arra van szükség, hogy az Európai Unió piacszabályozási eszközrendszerének lazulásával párhuzamosan Magyarország megpróbálja kialakítani a nemzeti szintű együttműködés magasabb fokát.
     A magyarországi tejfogyasztás évente és fejenként – a vajjal együtt – 170 liter, az unió régi tagállamaiban ez a mennyiség átlagosan évi 243 litert tesz ki – ismertette a miniszter.
    Feldman Zsolt, a VM helyettes államtitkára a rendezvényen arról beszélt, hogy az unió által nemrégiben elfogadott tejcsomag, amely a tejágazat közép- és hosszú távú újraszabályozását segíti, egy jobban működő élelmiszerlánc kialakításával a kiegyensúlyozottabb jövedelemelosztást teszi lehetővé. További cél a szerződéses kapcsolatok szabályozása, valamint a különböző szakmai – például szakmaközi, vagy termelői – szervezetek tevékenységének regulációja. A helyettes államtitkár az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az idén a magyar tejágazat mintegy 25 milliárd forintos támogatásra számíthat.
    Istvánfalvi Miklós, a szakmaközi szervezet elnöke sikerként értékelte a terméktanács két évtizedes tevékenységét. Lukács László ügyvezető igazgató pedig arról számolt be, hogy a szakmai szervezet elnöksége elfogadott egy hároméves szakmai koncepciót. A szakmai szervezet fő feladatának tekinti, hogy hozzájáruljon a piaci egyensúly és a kiszámíthatóbb magyar tejpiac kialakításához.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook