Hírek

Keddtől életbe lép az élő állat behozatali tilalom Oroszországban

Keddtől tilos a szarvasmarha,- juh,- kecske- és sertésbehozatal Oroszországba – erősítette meg hétfőn korábbi döntését a mezőgazdasági termékeket bevizsgáló és állategészségüggyel foglalkozó orosz hatóság.

Létrehozva:

|


A Roszszelhoznadzor honlapján szereplő tájékoztatás szerint az intézkedésre azért van szükség, mert romlott a járványügyi helyzet az Európai Unió számos országában, az élőállat szállítások ellenőrzése pedig nem megfelelő az uniós szolgálatok részéről. 

    
Az orosz hatóságok arra hivatkoznak, hogy az európai uniós tagállamokban terjed a Schmallenberg vírus, és hiányzik az állatszállítmányok megfelelő uniós állatorvosi kontrollja.


    
A Roszszelhoznadzor annak ellenére nem változtatta meg korábbi döntését, hogy szakemberei március 15-én az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatósága által delegált szakértőkkel folytattak konzultációt Moszkvában.    


    
Szergej Dankvert, az orosz hatóság vezetője az Interfax  hírügynökségnek kijelentette: szakembereik több uniós tagállamban vizsgálódtak, így Németországban és Észtországban, és azt állapították meg, hogy semmilyen garancia sincs a biztonságra, nincs kiépített rendszer az ellenőrzésre. 


    
Szergej Dankvert szerint a tilalmi döntés összhangban van a veszély mértékével. 


    
John Dalli, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztópolitikai biztosa ezzel nem értett egyet. Az orosz vezetésnek korábban küldött levelében ésszerűtlennek, a veszély mértékéhez képest aránytalannak és tudományosan megalapozatlannak nevezte az élőállat behozatalára vonatkozó, március 20-án életbe lépő tilalmat. 


    
A Schmallenberg betegség főként a juhokat és a szarvasmarhákat fertőzi meg. Nevét arról a németországi városról kapta, ahol tavaly először azonosították, majd januárban felbukkant Nagy-Britanniában is.


    
Orosz szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mezőgazdaság
i hatóság az ellenkező hatást válthatja ki azzal, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez való tényleges csatlakozás előtt próbálja védeni a hazai tenyésztőket. A szarvasmarha,- kecske,- juh- és sertésbehozatal tilalma miatt megnőhet a hús és a húskészítmények ára Oroszországban.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook