Hírek

ősszel hirdetik meg a demográfiai földprogramot

2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Létrehozva:

|

    Ángyán József a Nemzeti Vidékstratégiát ismertető fórum előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg.

    Elmondta, a Nemzeti Földalap augusztus 31-ig kapott határidőt annak kimutatására, hogy az összes állami területet kik, milyen feltételekkel használják; ezt követően lehet a szerződéseket esetleg újra tárgyalni. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le.

    Ángyán József megjegyezte: az összes bérbe adott állami földterületet 180 "tőkés társaság" bérli, közlése szerint esetenként 50-100 forintos hektáronkénti díjért. Elképzelhetőnek nevezte, hogy nem bontják fel a szerződéseket, amennyiben a bérlő hajlandó megfizetni a piaci bérleti díjat, ez esetben a bevételt az állam földvásárlásra tudja fordítani.

    Az államtitkár szerint több jogalapja is lehet annak, hogy az állam "visszavegye" a tartósan bérbe adott termőföldeket. Ha aránytalanul alacsony díjért adták bérbe, akkor az egyrészt az a versenyjogba ütközik, másrészt az Európai Unió alapelveivel ellentétes, burkolt támogatásnak minősül – magyarázta.

    A demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook