Hírek

Nagy István: a legjobb helyen a gazdák kezében van a föld

Jó éve lesz a mezőgazdaságnak, a gabonát betakarították, az ország ellátása biztosított, exportra is bőséggel jut és az árak is lassú emelkedésbe kezdtek.

Létrehozva:

|

– Jusson eszünkbe, hogy a gazdának, a földművesnek mennyi munkája van egy falat kenyérben – mondta Nagy István, a földművelésügyi tárca államtitkára szombaton a tizedik siófok-kiliti Gazdanapon az új búzából sütött kenyér megszentelése és felszelése után.

Jó éve lesz a mezőgazdaságnak, bocsátotta előre az államtitkár; a gabonát betakarították, az ország ellátása biztosított, exportra is bőséggel jut és az árak is lassú emelkedésbe kezdtek. – A búzát ma is sok helyen életnek nevezik, a kenyeret belevesszük mindennapi beszédünkbe, szólásainkba – így az államtitkár. – Van okunk az optimizmusra, mert a mezőgazdaság teljesítménye folyamatosan nő, a gazdasági válság ellenére is sikerágazat tudott lenni, egyre bővül az állattenyésztés, nő a foglalkoztatottak száma.

Állami földet tulajdonba a bérlőknek! – nem igazán akartak beszélni erről a komoly visszhangot kiváltott Magosz-javaslatról az illetékesek. Obreczán Ferenc Magosz-főtitkár annyit mondott: erről a témáról a Magoszon belül csak Jakab István elnök nyilatkozhat. Nagy István államtitkár azt mondta: a Magosz felvetését társadalmi vitára bocsátották. – Semmiképpen sem Isten elleni vétek azonban, ha a földműveseknek adjuk a földet – fogalmazta meg a véleményét. – A legjobb helyen a gazdák kezében van. Ahhoz, hogy jövőt teremtsünk, biztonságot adjunk a gazdáknak, hogy létrejöhessen egy olyan gazdaréteg, amelyik hosszú távra tervezheti a megélhetését a földből, nagyon jó lehetőség a tulajdon. A társadalmi vita után (tegyük-e, vagy sem, milyen érvek szólnak ellene és mellette) lehet erről többet mondani, döntést azt követően születhet.

– A közeljövőben fogadja el Brüsszel az új vidékfejlesztési programot, de az biztos, hogy új, ügyfélbarátabb pályázati eljárási rend lesz – tájékoztatott Viski József helyettes államtitkár. – Az előző rendszer nem ismerte a méltányosságot, ha egy gazda elírt egy számot, vagy egy napot késett, sokszor keményen szankcionált. Ha sokkal egyszerűbbé nem is válik a pályázatkészítés, gyorsabb lesz az elbírálás. A cél, hogy az elszámolás ne vegyen el ugyanannyi energiát, mint a fejlesztés megvalósítása.

sonline.hu

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook