Hírek

Idén már négy társaságnál köthető mezőgazdasági biztosítás

Idén az eddigi három szereplő – az Allianz, a Generali és a Groupama biztosítók – mellett már az Első Magyar Agrárbiztosítási Ügynökségnél is köthető agrárbiztosítás, közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Létrehozva:

|

Az új szereplő az osztrák Hagelversicherung társaság biztosításait közvetíti. Az egységes támogatási kérelemben, e hét csütörtökig igényelhető a biztosítási díjhoz történő hozzájárulás, de akik ezt a határidőt elmulasztják, június 10-ig még jelentkezhetnek, viszont számukra munkanaponként egy százalékkal csökken az elfogadott támogatási összeg – áll a közleményben. Az idei felhasználható keret 3,3 milliárd forint, ami több mint 6 százalékkal több a tavalyinál – hangsúlyozza a FBAMSZ közleménye. Ez kellő biztosítéknak tűnik arra, hogy a gazdálkodók biztosításaira eső támogatás mértéke idén se csökkenjen a túligénylés miatt, így mindenki megkaphatja a 65 százalék támogatást a biztosítási díjhoz. Idén a megkötött biztosítást a gazdálkodó helyett már a biztosító is bejelentheti az MVH felé, ha erről a felek a szerződésben rendelkeznek, így csökken a gazdák adminisztrációja.
Problémaként viszont megmaradt az, hogy a gazdálkodónak október 31-éig be kell fizetnie a biztosítási díjat, a visszatérítés viszont csak 4-6 hónap múlva jelenik meg a számláján. Így sokszor akár több tízmilliós összeget kell a termelőknek előfinanszírozniuk, amire igen kevesen képesek. Az ütemezés változtatása, vagy áthidaló lehetőségek megteremtése további jelentős gazdálkodói rétegeket tudna bevonni a konstrukcióba. A biztosítás azért is előnyös, mivel a kárenyhítő alapból is kétszer akkora juttatásra számíthatnak a biztosítottak, mint a biztosítással nem rendelkező társaik.
A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ)korábbi közleménye szerint ez évtől – a korábbi módozatokhoz képest jóval szélesebb kockázati körre – köthető agrárbiztosítás. Így az kiterjed a jégverésre, a viharkárra, az aszályra, az árvízre és a felhőszakadásra is.
A Generali Biztosító pedig arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy egyazon területen, ugyanarra a növénykultúrára kizárólag egy mezőgazdasági biztosítási szerződés díjához nyújt támogatást az állam. A támogatás feltétele, hogy a biztosítás díját a szerződő gazda megfizesse.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook