Hírek

Folytatódik a durva drágulás idehaza, alig fékeznek az árak

Áprilisban hajszállal csökkent az agrár termelői árak növekedési üteme, de még mindig 45 százalék felett van az éves drágulás.
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 áprilisában 45,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Létrehozva:

|

   Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 59,1, az élő állatok és állati termékeké 19,9 százalékkal emelkedett – jelentette a KSH.   

   Az első négy hónapban az agrártermékek termelőiár-szintje 45,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 62,6, az élő állatok és állati termékeké 15,2 százalékkal nőtt. Mindez azt jelenti, hogy a márciusi adatokhoz képest – az akkor regisztrált gyorsulás után – némileg mérséklődött a drágulás tempója.

    A gabonafélék termelői ára áprilisban- az aratás előtti hónapokra jellemző kis forgalom mellett – márciushoz képest kismértékben csökkent, ám a négyhavi adatokat tekintve 92,9 százalékos a drágulás, vagyis gyakorlatilag megduplázódtak az árak.

    Az ipari növények termelői ára 28,6, ezen belül az olajnövényeké 41,5 százalékkal nőtt 2010 negyedik hónapjához mérten.

    A burgonya termelői ára 52,5 százalékkal emelkedett, miközben felvásárlási ára több mint duplájára, a közvetlen lakosságnak való értékesítés pedig kevesebb mint negyedével nőtt.

    A zöldségfélék ára a márciusi 17,5 százalékos növekedés után áprilisban kisebb mértékben, 4,0 százalékkal emelkedett a tavaszi enyhe időjárás kedvező hatása nyomán. Ebben az időszakban még elhanyagolható az ipari vásárlás, a termékek feldolgozás nélkül kerülnek a fogyasztókhoz.

    A gyümölcsök termelői ára áprilisban 69,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt (ebben az időszakban még nincs más hazai termésű gyümölcs).

    A vágóállatok termelői ára 2011 negyedik hónapjában 19,8 százalékkal volt magasabb a 2010. azonos időszakinál.

    A vágómarha ára 52,2 százalékkal nőtt, ennél jóval kisebb mértékben a vágóbaromfié (21,2 százalék) és a vágósertésé (12,7 százalék).

    A vágósertés felvásárlási ára ebben a hónapban 311,9 forint/kilogramm, 20 forinttal haladta meg a januárit. 2011 áprilisában az állati termékek árai 20,0 százalékkal magasabbak voltak az előző év azonos időszakihoz viszonyítva, ezen belül a tyúktojás ára 1,6 százalékkal csökkent, a tejé 23,4 százalékkal nőtt.

    A tehéntej felvásárlási ára 87,2 forint/liter, a tavaly júniusi mélypontnál megközelítőleg 19 forint/literrel több. Az egyéb állati termékek közül a méz felvásárlási átlagára egy év alatt 19,0 százalékkal nőtt, jelenleg kilogrammonként 819,8 forint.

Forrás: Napi Gazdaság
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook