Hírek

Dinamikusan csökken az agrárcégek devizahitel-állománya

A lakossági vagy egyéb nemzetgazdasági szektorokban a vállalkozások által összehozott devizahitel-állományhoz képest a a mezőgazdasági társas vállalkozások sokkal kisebb mértékben adósodtak el ily módon, ráadásul az utóbbi években dinamikusan csökkent a devizahitel-állományuk is.

Létrehozva:

|

    Ezért most ágazati szinten kevésbé érinti őket az árfolyam-ingadozás. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet pénzügyi hírlevele szerint az idei első negyedévben az összes társas vállalkozás által felvett hitel 4,2 százaléka tartozott az agrárcégekhez, és ennek 19 százaléka volt 2011 első három hónapjában devizában folyósítva.

    Az AKI adatai szerint az agrárcégek teljes hitelállománya 305,2 milliárd forint volt 2011 első negyedévében, ebből a devizában folyósított állomány 58,3, a forinthitel pedig 246,9 milliárd. Az előző év hasonló időszakához képest ugyanakkor jelentősen csökkent a cégek mind forintban, mind devizában folyósított hitelállománya, az eltelt idő alatti újabb ügyletek, illetve árfolyam-ingadozás ellenére is. Tavaly március végén ugyanis még a teljes állomány elérte a 333,2 milliárd forintot, ami szeptember végére 345 milliárdra emelkedett, majd a folyamatos törlesztés és az egyéb kedvező feltételek hatására újra mérséklődni kezdett.

    Az AKI jegybanki forrásokra támaszkodó adatai szerint az agrárvállalkozások túlnyomórészt, 90 százalék körüli mértékben euróhiteleket vettek fel, és a Magyar Lízingszövetség kimutatásai szerint hasonló az arány a lízingügyletek esetében is. Utóbbiak esetében az első negyedévben a kihelyezett tőke összege elérte a 82 milliárd forintot − ami kisebb emelkedést jelez 2010 végéhez képest.

    Azt egyelőre nehéz megítélni, hogy a jelenlegi pénzpiaci bizonytalanság és pánik mennyivel növeli meg a devizahiteles agrárcégek hitelterheit, az azonban bizonyos, hogy a válság évei alatt is megbízható ügyfélként törlesztették azokat. A legnagyobb gondot a napi működésre is kiható törlesztőrészlet-emelkedés mellett az okozhatja a frankban eladósodott vállalkozásoknak, ha év végéig hasonlóan magas szinten marad a frankárfolyam. Ekkor ugyanis a zárómérlegben a 2010 végi árfolyamban számolthoz képest ez brutálisan nagy kötelezettségállomány-növekedést okozhat, ami azon túl, hogy a mérleg szerinti eredményt is csökkenti, a következő évi forráshoz jutást is nehezítheti, amennyiben például erre hivatkozva utasít el egy bank forgóeszközhitel-igényt.

    Ágazati szinten komolyabb gondokat csak az egyéni gazdaságok tulajdonosai által magánszemélyként fölvett frankhitelek okozhatnak, bár ezekről jelenleg senkinek nincsenek pontosa adatai. Ha azonban ezek a saját célra felvett hitelek a megugrott törlesztők miatt bedőlnek, számos kisebb gazdaság adhatja fel végleg a termelést. Ez pedig hosszabb távon a kormányzat egyéni termelésre építő vidékpolitikáját írhatja felül.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook