Hírek

A mezőgazdasági bizottság támogatja a zárszámadást

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a múlt évi zárszámadásról előterjesztett törvényjavaslatot szerdai budapesti ülésén.

Létrehozva:

|

A tavalyi költségvetés 4,3 százalékos többlettel zárt. A GDP 1,7 százalékkal növekedett. Az államháztartási hiányt sikerült 3 százalék alatt tartani, tényleges mértéke 2,43 százalék volt. Az államadósságot ugyancsak sikerült 80 százalék körüli mértékre csökkenteni – sorolta Körösvölgyi Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője szóbeli kiegészítésében.
    
Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke hozzátette, hogy a mezőgazdaság teljesítménye jelentősen, mintegy 0,9 százalékponttal – azaz a növekmény csaknem felével – járult hozzá a GDP 2011-es növekedéséhez. A képviselők közül többen úgy vélték: az agrárium múlt évi teljesítménye sem az idén, de várhatóan jövőre sem lesz megismételhető. Az ellenzéki képviselők azt is megjegyezték, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon elvonása tette lehetővé, hogy a tavalyi büdzsé kedvezően alakuljon.
    
A tavalyi zárszámadással együtt került a testület elé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a tavalyi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről, amely egyebek közt arra hívta fel a vidékfejlesztési miniszter figyelmét, hogy javítani kell a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) működésének feltételeit.
    
A bizottság többsége – két tartózkodás és öt támogató szavazattal szemben – elutasította három MSZP-s országgyűlési képviselő – Mesterházy Attila, Szabó Imre és Gőgös Zoltán – határozati javaslatát, amely a fóliasátras és üvegházi meleghajtatásos gazdálkodók, kertészek kedvező feltételű termálvíz-felhasználásának lehetőségének megteremtésére szólította volna fel a kormányt 2015. június 30. után is.
    
A testület többsége elvetette Schiffer András és Szabó Rebeka LMP-s országgyűlési képviselő javaslatát az NFA-ról szóló 2010-ben hozott törvény módosítására, amelyet földhasználati pályázatok átláthatósága érdekében nyújtottak be.

 

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook