Hírek

Rövidhírek az USA-ból

Mind amerikai, mind iraki részről bejelentették, hogy az Iraki Gabonatanács 400 ezer tonna búzát vásárol az Egyesült Államoktól a búzahiány enyhítésére.

Létrehozva:

|

A szállítmányt a Louis Dreyfus et Cie és az Archer Daniels Midland fele-fele arányban fogja szolgáltatni. Ezzel egyidejűleg Iraki Gabonatanács 200 ezer tonna búzát vásárol Argentínából és 100 ezer tonnát Kanadából is. Egyes információk szerint a tételek nagyobb része 500-540 $/tonna, míg 50 ezer tonna 670 $/tonna FOB áron kelt el. Az irakiak egyébként 2008-ban összesen 4,5 millió tonna búza vásárlását tervezik, míg a múlt évben 2,7 millió tonnával növelték a belső ellátásukat.  

Az USDA februártól új minőségbiztosítási szolgáltatást végez, amely elsősorban a friss és feldolgozott zöldség-gyümölcs ágazatban tevékenykedők vehetnek igénybe. A cégek mintát küldhetnek be az USDA Agricultural Marketing Service-éhez, amely bevizsgálja, és amennyiben a termék nem felel meg az előírásoknak, vagy a termékleírásnak, visszajelez a vizsgálatot kérő cégnek. A programhoz elsőként az ország második legnagyobb disztribútora, az U.S. Foodservice csatlakozott.

Még mindig nincs elfogadott Farm Bill, és az egyeztetések lefolytatására szánt határidő – március 15. – vészesen közeleg. Legutóbb olyan hírek keringtek, hogy a Képviselőház és a Szenátus egy olyan változatban próbál megegyezni, amely 10 Mrd $-ral lépi túl a költségvetési keretet. Ennek ellenére Ed Schafer a minap bizakodásának adott hangot, mert a finanszírozást illetően közeledni látszanak a minisztérium és a Kongresszus álláspontjai.  

Amerikai részről a Falconer-féle modalitás-tervezetet érdemben mindezidáig nem kommentálták, további elemzéseket tartottak szükségesnek. A hivatalos kommunikációban továbbá hangsúlyozták Bush elnök elkötelezettségét a dohai forduló 2008-as lezárása mellett.  

A USTR[2] február 12-én bejelentette, hogy az Egyesült Államok benyújtotta fellebbezését a WTO Vitarendező Testülete korábbi határozatának végrehajtását vizsgáló testület jelentése ellen az ún. gyapot-ügyben. A jelentés megállapította, hogy az USA nem hozta meg a szükséges változtatásokat a gyapottámogatási programjában, ezért az még mindig nem áll összhangban a WTO kötelezettségekkel. Amerikai részről ezt vitatják, és azt állítják, hogy a meghozott intézkedéseket követően a program minden eleme megfelel a WTO egyezménynek.  

[1] Mintegy 65 ezer tonna. 
[2] United States Trade Representative

Forrás: FVM – Dr. Tóth Attila

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook