Hírek

Rövid üzleti hírek Oroszországból

A krasznodári területen, a "Tuapsze" tengeri kikötőben új gabonaterminál építését határozták el.

A tervek szerint az új komplexum 1,5 hektáron, 102 ezer tonna befogadó képességű gabonatárolót, átrakó kapacitásokat és 50 ezer tonna kapacitású, 280 m hosszú mélyvízi mólót tartalmaz majd. Valamennyi műveletet teljes mértékben gépesítenek és automatizálnak, s az első ütem befejeztével, 2008 végére már évi 900 ezer tonna gabona kezelésére lesz lehetőség. A teljes kiépítéssel, 2009-ben évente 2 millió tonna áru fordulhat meg az új terminálon.

Ugyancsak ebben a régióban, Novorosszijszk kikötőjében még idén megkezdődik egy másik gabonaátrakó komplexum építése, amely évente 3 millió tonna gabona kezelésére lesz alkalmas. A szintén két ütemben épülő beruházás befejezése 2009 közepére várható.

Mindkét új beruházás arra a várakozásra épül, amely szerint az orosz gabonatermés tartósan is évi 80 millió tonna fölött lehet, és néhány év múlva akár évi 15 millió tonnás exporttal is számolhatnak az érdekelt gabonapiaci szereplők.

Az amerikai "John Deer" CEO-ja, Robert Lane bejelentette, hogy ez év júliusában Kaluga megyében megkezdik egy új termelő kapacitás felépítését. A zöldmezős beruházás várható bekerülési értéke 80 millió USD, és ezzel a létesítmény a külföldi befektetők által realizált legnagyobb oroszországi mezőgépipari beruházás lesz.

A gyártókapacitás mellett oktatóközpont és alkatrész-, illetve késztermékraktárak is épülnek majd. A tervek szerint a kapacitások beüzemelése 2010-ben várható.

Az orosz közlekedési miniszter, Igor Levityin bejelentette, hogy kubai tartózkodása alatt találkozott a helyi külkereskedelmi miniszterrel, aki az orosz gabonaszállítások fokozását kérte.

Kuba jelenleg is évi több százezer tonnás mennyiségben vásárol orosz gabonát, általában azonban közvetítőkön keresztül, ami drágítja és bizonytalanná is teszi a szállításokat. A mostani javaslat tartalmaz egy olyan új elemet, amely szerint a gabonát közvetlenül cukorral ellentételeznék, egyfajta államilag koordinált barterüzlet keretében. Az orosz fél elvben hajlandó a javaslatot megvizsgálni, de érdemi szállításbővítésekre csak az év második felében kerülhet sor.

A legnagyobb orosz-fehérorosz műtrágyagyár, a BKK amerikai cégekkel szerződést írt alá 2008. évi káliműtrágya szállításáról. A teljes volumen elérheti az 500 ezer tonnát, aminek az értéke becslések szerint mintegy 300 millió USD.

A céget 2005-ben alapították, és ma már a világ legnagyobb műtrágya-exportőre. A legnagyobb célpiacai: az USA, Kína, India, valamint Dél-Amerika. 

Forrás: FVM – dr. Kemény Ádám

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés