Hírek

A termelők és a fogyasztók körében is egyre népszerűbb zöldség a cékla

Évről évre nő a cékla termőterülete hazánkban, a termelés modernizálásának köszönhetően pedig az egy hektárra jutó termésátlag is folyamatosan bővül – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös körképéből.

Forrás: NAK / Lévai Zsolt.

Reneszánszát éli a céklafogyasztás hazánkban, az elmúlt években az országon végigsöprő gasztroforradalomnak köszönhetően újra divatos lett a cékla. Az éttermek mellett egyre több háziasszony ismerkedik meg újra a sokoldalúan felhasználható alapanyaggal. A boltokban kapható cékla jelentős része hazai termelésből származik, csupán a szezon végén jelenhet meg kis mennyiségű import a piacon.

A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, ráadásul egész évben elérhető. A cékla rendkívül sokféleképpen felhasználható zöldség. Készülhet belőle főzelék, snack, saláta, leves, fogyaszthatjuk savanyítva, de a desszertekben is megállja a helyét. Sokan a zöldség levét fogyasztják, a smoothie-k népszerű alapanyaga.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint hazai szinten mintegy 250–350 hektáron termelünk céklát, 10–20 ezer tonna mennyiségben. Az elmúlt öt évben folyamatosan bővült, mintegy 100 hektárral nőtt a cékla termőterülete hazánkban. A termőterület bővülésének oka lehet, hogy jól illeszthető a vetésszerkezetbe, főként a gépkihasználás miatt, a termelés viszonylag kiszámítható, s nem mellesleg a támogatások is ösztönzőként hatnak.

Forrás: NAK / Lévai Zsolt.

Az intenzívebb termelésnek és a termesztéstechnológia modernizálásának köszönhetően nem csak a terület, hanem az átlagos terméshozam is folyamatosan emelkedik. A termelés ezzel együtt meglehetősen centralizált, néhány vállalkozás foglalkozik céklatermesztéssel az országban, a hagyma, burgonya, és a sárgarépa mellé kiegészítő termekként szolgál az áruházlánci beszállítás során.

A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek: kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését. A cékla erős májtisztító hatással bír, valamint erősíti a bélrendszert is. A zöldségben található betain segíti a zsírok lebontását, zsírégető hatása van, ráadásul rendszeres fogyasztásával támogathatjuk a bőr folyamatos megújulását is.

agrotrend.hu / NAK / FruitVeB

Tovább olvasom

Támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés