Hírek

A talaj hatással van a bél-agy kapcsolatra is

A talajban lévő mikroorganizmusokkal való kapcsolat támogatja az egészséges bél-agy tengelyt. A jó minőségű talajban termesztett zöldségek és gyümölcsök segítenek agyunkat és gondolkodásunkat fiatalon tartani; a természet szoros közelsége a mentális egészségünkre is jótékony hatással van.

Hogyan leszünk egészségesebbek a talajtól?

A válasz egyszerű: a benne található nagyon sokféle mikrobától. Amikor kertészkedünk, vagy egyéb módon kapcsolódunk a talajjal, a benne lévő baktériumok bejutnak a szervezetünkbe. A közvetlen bőrkontaktus befolyásolja mikrobiomunkat, a bennünk élő jó baktériumok rendszerét. A jó mikrobiom pedig nemcsak a testi, de a mentális egészségnek is záloga – írja a noklapja.hu.

Forrás: pixabay.com

Egészséges élelmiszerek az egészséges talajbólnőnek; az agyonműtrágyázott és –vegyszerezett növények szegényebbek vitaminokban és ásványi anyagokban, mint azok, amelyek valóban gazdag talajban nőttek.

A bélrendszerünk és az agyunk között közvetlen kapcsolat van. A bélben élő mikrobák felelősek az olyan hormonok termeléséért, mint a boldogságért felelős szerotonin. A talajból érkező mikrobák hozzájárulnak ehhez a jótékony hatású folyamathoz.

A talajban lévő mikrobák egy része serkenti a növényekben a polifenolok termelését; ugyanezen mikrobák az emberi bélben a tápanyagok könnyebb felszívódásáért dolgoznak. A tudósok azt állítják tehát, hogy az emberi jólét és a talaj egészsége összefonódik. Boldogságunk összefügg a természeti környezetünkkel. Mentális egészségünk javítása érdekében is érdemes felfedezni, hogyan hat ránk a természet közelsége, a zöld szín, a friss levegő.

A talaj és az élelmiszereink tápanyagtartalma

Ahhoz, hogy egy ember fizilógiailag és mentálisan isegészséges legyen, makrotápanyagokra, szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra van szüksége – ezek biztosítják az emberi szervezet fő energiaforrását. Azonban 1950 óta jelentősen csökkent az élelmiszereink tápanyagtartalma: egy tanulmány szerint egyes növényekben a fontos tápanyagok mennyisége 1999-ben 38 százalékkal alacsonyabb volt, mint 1950-ben. Ez a rossz, kizsigerelő típusú gazdálkodási gyakorlatnak és a szintetikus műtrágyák túlzott használatának tulajdonítható.

A tápanyaghiány következményei

Az élelmiszereinkben lévő tápanyaghiány hatással van a mentális egészségünkre is: a tápanyaghiány depresszió kialakulásához vezethet. Az ételeinkben található vitaminok kulcsfontosságúak a hangulatszabályozást befolyásoló neurotranszmitterek, például a szerotonin termeléséhez. A pszichiátriai zavarok kialakulásában szerepet játszó antioxidáns védelmi rendszer megfelelő működése a tápanyagok minőségétől és mennyiségétől is függ.

Mit tehetünk?

A talaj biodiverzitása hatással van a bélmikrobiom biodiverzitására. Tehát ha a kertünkben saját zöldségeket, gyümölcsöket nevelünk – műtrágyák használata nélkül –, azzal nagyon sokat tudunk tenni az egészségünkért. Ha erre nincs lehetőségünk, vásároljunk családi gazdaságokból, vagy piacokon olyan eladóktól, akik komposzttal és állati trágyával gazdagítják a termőföldjüket.

És töltsünk minél több időt a természetben! Sétáljunk, kiránduljunk, fussunk, biciklizzünk – erdőfürdőzzünk! Ez bizonyítottan javítja a mentális egészségünket, csökkenti a kortizolszintet, javítja a szemünk egészségét, figyelemkoncentrációnkat, tehát minden szempontból sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés