Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

A pásztorszakma jövője: utánpótlás, hagyományőrzés és érdekképviselet a fókuszban

A pásztorszakma fennmaradásának fontos kérdései a jövőbeli utánpótlás biztosítása, a hagyományos pásztortudás rögzítése és továbbadása, valamint egy hatékony érdekképviselet kialakítása – hangsúlyozták a pásztorok a II. Magyar Pásztorfórumon.

Egy szakma fennmaradásának kulcsa, hogy lesz-e kellő utánpótlása az idő haladtával. Ennek kapcsán számos kérdés merült fel a fórumon, pl. hogy el lehet-e érni a folytonosságot képzés(ek) indításával? Hajdanán léteztek extenzív állattartási technológiával foglalkozó képzések – elsősorban a juhászatban –, ám napjainkra ezek megszűntek. Vajon milyen, a pásztorszakmát célzó képzési forma lehet életképes a 21. században, és milyen életkorban vezet eredményre egy főként gyakorlati elemeket tartalmazó oktatás? Továbbá, vállalják-e a pásztorok a fiatal generációk tanítását, hozzásegítik-e őket az alapvető gyakorlat elsajátításhoz? Mit kell tudnia – és vállalnia – egy fiatal pályakezdőnek, hogy megállja a helyét ma és a jövőben a legeltető állattartásban? A szakmunkásképző, a technikum és akár a rövidebb időtartamú tanfolyamok gondolata egyaránt felmerült, a megvalósításhoz pedig elengedhetetlenné vált az évtizedek óta működő délnyugat-európai példák tanulmányozása.

Forrás: allattenyesztok.hu

A pásztorfórum azt is megvitatta, hogy mi a jelentősége a jelen kor dokumentálásának a pásztorszakma megőrzésében. Vegyük észre: ha hajdanán a gyűjtők nem indultak volna el fonográffal vagy a legelső fényképezőgéppel és kamerával népdalokat, népzenét, néptáncokat, történeteket gyűjteni, mára valószínűleg csak apró töredékek maradhattak volna fenn a Kárpát-medence gazdag hagyományos kultúrájából. A szakmai körökben „adatközlőként” emlegetett személyek és generációk már-már letűntek, a népzene és néptánc megújult formában mégis a mai napig életben maradhatott.

Napjaink fokozatosan öregedő pásztorközösségének szakmai tudása, annak fennmaradása ehhez hasonlóan válaszúthoz érkezett. Az utókor számára dokumentált kulturális örökségként, a szakma számára pedig az oktatásban, eszmecserében és innovációban betöltött szerepe végett egyaránt kiemelt fontossággal bír ennek a tudásnak az országos szintű gyűjtése. A hiánypótló munkához az utolsó órában fogunk hozzá, ugyanakkor hosszú távon ez biztosíthatja a hagyományos pásztorkodás gyakorlati fortélyainak fennmaradását. Fontos azonban, hogy a felhasználhatóság jegyében ne csupán a hagyományos tudást rögzítsük, hanem a mai kornak megfelelő, gazdaságosan és sikeresen alkalmazható módszereket is.

A fórum harmadik nagy témaköre az érdekképviselet jövője volt. Európa számos országában jöttek már létre a pásztorok és más extenzív állattartók érdekképviseletét ellátó szervezetek, és hazánkban is van több szakmai egyesület. A kérdés, hogy milyen szakmai szervezet tudja a hazai pásztorság érdekeit célirányosan és hatékonyan képviselni.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés